Acasă Politic Trei inculpați arestați pentru contrabandă cu chihlimbar din Ucraina

Trei inculpați arestați pentru contrabandă cu chihlimbar din Ucraina

DISTRIBUIȚI

 162262 – 17112021 – La data de 12.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii martie 2021, inculpații au constituit, pe teritoriul României, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, respectiv introducerea ilegală din Ucraina pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, prin punctul de trecere a frontierei Siret, de pietre semiprețioase(chihlimbar).

După introducerea în țară, marfa era depozitată de către liderul grupării, care, ulterior, o transporta și preda, în vederea expedierii, prin intermediul societăților de curierat și transport internațional, către destinatari din Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia, sub forma unor colete poștale, cu greutăți cuprinse între 25 și 30 de kilograme, declarându-se, în mod nereal, că acestea ar conține diferite bunuri.

Astfel, în perioada martie – noiembrie 2021, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au introdus, în mod ilegal, pe teritoriul României, cantitatea totală de 5.151,56 de kilograme de chihlimbar.

La data de 11.11.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare și ai BCCO Suceava – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea cantitatea de 75 de kilograme de chihlimbar brut, provenit din contrabandă.
La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Suceava, în urma cărora au fost descoperite aproximativ 584 de kilograme de pietre semiprețioase.

De asemenea, în cauză a fost aplicată măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de 2.000 de euro și 600 de lei (identificate în numerar), fiind ridicate, totodată, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri, telefoane mobile și un laptop.

La data de 13.11.2021, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” și Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.