Acasă Anchete 17 arestări în Spania pentru trafic de droguri la scală largă și...

17 arestări în Spania pentru trafic de droguri la scală largă și spălare de bani

DISTRIBUIȚI

Rețeaua criminală ar fi făcut contrabandă cu tone de hașiș și cocaină din Maroc în Spania

162707 – 17122021 – Poliția Federală Belgiană (Police Fédérale/Federale Politie), Jandarmeria Franceză (Jendarmerie Nationale) și Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil), sprijinite de Europol, au desființat cu succes un grup de crimă organizată implicat în traficul de droguri și spălarea banilor.

O amplă acțiune desfășurată în zilele de 14 și 15 decembrie 2021, incluzând 16 percheziții domiciliare (în Barcelona, Cadiz și Galicia), a dus la arestarea a 17 persoane (11 spanioli și 6 marocani), între care și liderul rețelei.

De asemenea, autoritățile au anunțat sechestrarea de bunuri în valoare de peste 6 milioane euro, inclusiv 10 ceasuri de lux (în valoare de aproximativ 2,1 milioane de euro), 8 proprietăți imobiliare (în valoare de aproximativ 1,9 milioane de euro), 26 de mașini (în valoare de aproximativ un milion de euro), o navă evaluată la aproximativ 100.000 euro, un contor de bancnote, un număr mare de smartphone-uri și echipamente electronice, 760 de bilete de loterie cu o valoare de 15.200 euro și a mai mult de un milion de euro în numerar. De asemenea au fost blocate 33 de conturi bancare.

Potrivit EUROPOL, gruparea criminală a creat și a folosit o mare rețea de companii, inclusiv mai multe afaceri care foloseau foarte mult numerar, cum ar fi două restaurante din Barcelona, pentru spălarea sumelor obținute din traficul de droguri. Profiturile au fost spălate și prin plata unor credite ipotecare și a împrumuturilor simulate. De asemenea, suspecții au folosit numerar pentru cumpărarea de autoturisme si nave a masca costurile legate de facilitarea activităților lor de trafic de droguri. O mare parte din bunurile deținute de suspecți și familiile acestora nu erau justificate de nicio resursă obținută și declarată legal.

De la aderarea la operațiune în iulie 2020, Europol a sprijinit activitățile operaționale, a facilitat schimbul de informații și a acordat sprijin analitic și coordonare operațională. În timpul celor două zile, Europol a trimis un expert în Spania pentru a verifica în timp real informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicii anchetatorilor din domeniu. Europol a trimis, de asemenea, un al doilea expert în Spania pentru asistență tehnică suplimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.