Acasă Anchete Interne 9 decembrie, Ziua Internaţională Anticorupție

9 decembrie, Ziua Internaţională Anticorupție

DGA organizează masă rotundă pe tematici anticorupție cu factorii responsabili din zona instituțională și societatea civilă

DISTRIBUIȚI

162578 – 09122021 – Este consacrat faptul că, la data de 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Evenimentul a fost iniţiat prin „Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei”, adoptată la New York, la 31 octombrie 2003. România a semnat Convenţia la data de 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) şi a ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua internaţională anticorupţie începând cu anul 2006, prin Rezoluţia nr. 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

Pentru marcarea acestui eveniment, în vederea respectării normelor de prevenire în contextul pandemic, Direcția Generală Anticorupție organizează, în sistem on-line, o masă rotundă pe tematici anticorupție la care a invitat toți factorii cu responsabilități în domeniu, atât din sfera instituțională, cât și a societății civile.

Participanții din cadrul Ministerului Justiției, Agenției Naționale de Integritate, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, consilieri pentru integritate din cadrul structurilor centrale ale M.A.I., precum și ofițeri de prevenire ai D.G.A. vor detalia subiecte legate de Strategia Națională Anticorupție, o chestiune de actualitate, precum și Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

De asemenea, sunt avute în vedere elemente de noutate/particularitate în ceea ce privește incidentele de integritate înregistrate, la nivelul M.A.I., prin încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese sau regimul incompatibilităților, dar și implicarea societății civile în evaluarea politicilor anticorupție.

Precizăm că, în același context, în întreaga țară, serviciile județene anticorupție desfășoară activități dedicate acestui eveniment prin transmiterea mesajelor anticorupție, deopotrivă angajaților M.A.I., cât și cetățenilor.

Reamintim, cu acest prilej că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul M.A.I., avem oricând la dispoziție linia Call center anticorupţia. – 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Întrucât trebuie să fim conștienți de faptul că informarea și educarea sunt un antidot eficient la corupție, invităm pe toți cetățenii să fie responsabili și să ia atitudine împotriva faptelor de corupție.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.