Acasă Politic Fără executări silite abuzive în baza facturilor emise de operatorii de servicii...

Fără executări silite abuzive în baza facturilor emise de operatorii de servicii publice!

DISTRIBUIȚI

162686 – 16122021 – În contextul majorării facturilor pentru diverse servicii publice și al înmulțirii cazurilor în care sunt facturate servicii neprestate, iar debitorul se trezește executat silit fără a avea posibilitatea să se apere, deputații USR Pollyanna Hangan, Denisa Neagu și Mihai Badea au depus o propunere legislativă prin care facturile fiscale emise de operatorii de servicii publice nu vor mai fi titluri executorii. Adoptarea proiectului ar elimina posibilitatea ca furnizorul de servicii de salubrizare, canalizare ori de alimentare cu apă sau căldură să pună în executare un act unilateral. Adică, ar pune capăt practicii executărilor silite abuzive.

„În România există un cvasi-monopol al prestatorilor serviciilor de utilitate publică. Aceștia sunt unicii beneficiari ai legislației în forma actuală care permite inclusiv blocarea conturilor unei persoane sau instituții în cazul existenței unei restanțe. Acest lucru generează un dezechilibru major în relația dintre prestatorul de servicii publice și utilizatori. Consider că acest aspect legislativ trebuie modificat și sper ca toți colegii noștri din Parlament să realizeze importanța votării unei astfel de corecții necesare”, precizează deputatul USR Pollyanna Hangan.

„În prezent, neplata unei facturi emise pentru servicii de utilități publice îi dă dreptul companiei prestatoare să declanșeze procedura de executare silită a debitorului. Legislația actuală îi oferă prestatorului puteri depline și nu îi oferă debitorului posibilitatea de a se apăra. Astfel, balanța înclină mereu în favoarea emitentului facturii. Au existat cazuri în care servicii neprestate au fost facturate, iar beneficiarului i s-a aplicat, abuziv, procedura de executare silită. Firesc ar fi ca fiecare situație ce implică o creanță să fie analizată individual, iar debitorul să aibă posibilitatea să se poată apăra, în cadrul unei proceduri legale”, declară la rândul său deputatul Denisa Neagu.

„Începând din 2016, facturile pentru servicii de utilitate publică au devenit titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor până la scadență poate conduce la executarea silită a consumatorului fără ca o instanță judecătorească să poată verifica dacă au fost calculate corect sau nu. Au apărut nenumărate cazuri în care servicii de utilitate publică neprestate au fost facturate sau în care facturile au fost umflate la niveluri de neimaginat, iar consumatorilor le-au fost poprite conturile sau le-au fost scoase la vânzare bunurile pentru acoperirea unor datorii inexistente. Această situație trebuie rezolvată urgent, mai ales în contextul recentelor majorări ale tarifelor la energie și gaze, care pune în pericol bunăstarea a milioane de români”, afirmă deputatul USR Badea.

Proiectul USR abrogă art. 42 alin. (61) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, repectiv art. 31 alin. (17) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

În urma abrogării celor două alineate, executările silite pentru neplata unor facturi de utilități publice se vor putea face doar în urma unei verificări pe fond de către o instanță judecătorească.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.