Acasă Politic Nicoleta Pauliuc (PNL): Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, aprobată prin lege...

Nicoleta Pauliuc (PNL): Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, aprobată prin lege în Parlament

DISTRIBUIȚI

162774 – 22122021 – Camera Deputaților, for decizional, a adoptat inițiativa legislativă a senatorului PNL Nicoleta Pauliuc privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca fiind Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer. Proiectul de lege a fost votat în Senat la începutul lunii octombrie și va intra în vigoare după promulgarea acestuia de către președintele României.

Noua lege are un dublu scop: pe de o parte, să atragă atenția societății românești asupra nevoilor speciale pe care le au supraviețuitorii de cancer și a îmbunătățirii sprijinului acordat acestora; pe de altă parte, este un moment în care persoanele cu antecedente în ceea ce privește afecțiunile oncologice pot să participe la evenimente care să le ofere posibilitatea să depășească mai ușor sau să vorbească despre suferința trecută.

„Mă bucură foarte mult votul acordat de colegii mei senatori și deputați și le mulțumesc pe această cale. Am dorit ca această Zi Națională a Supraviețuitorilor de Cancer să fie un motiv de bucurie, ca un fel de sărbătoare a depășirii uneia dintre cele mai crunte boli imaginabile. Ziua poate fi o inspirație pentru cei diagnosticați și un moment în care societatea trebuie să reflecteze asupra faptului că, fie și în condițiile în care boala a fost depășită, recuperarea și reintegrarea socială nu s-a încheiat”, a declarat senatoarea Pauliuc, ea însăși supraviețuitoare a unui cancer de pancreas.
În înțelesul legii adoptate de Parlament, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

În săptămâna premergătoare Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, autoritățile administrației publice centrale și instituțiile publice vor organiza manifestări pe teme precum: elaborarea unei legislații prietenoase cu supraviețuitorii de cancer; reintegrarea la locul de muncă, incluziunea socială, serviciile sociale și beneficiile de asistență socială a supraviețuitorilor de cancer; accesul la servicii medicale și medicamente a supraviețuitorilor de cancer; accesul supraviețuitorilor de cancer la produse financiare, în special credite și asigurări; reintegrarea în școală a copiilor supraviețuitori de cancer.

Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea Legii privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Zi Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, a depus, de asemenea, în Parlament, un proiect de lege care prin care aparținătorii ce însoțesc bolnavii de cancer la tratament vor primi concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacienților. De asemenea, bolnavii de cancer și susținătorii acestora vor putea beneficia și de consultații psihologice gratuite.

„Dacă Dumnezeu, prin intermediul medicilor salvatori, mi-a acordat șansa de a mai rămâne pe acest pământ după diagnosticul pe care l-am primit, mi-am dorit foarte mult să promovez un pachet legislativ care să-i ajute pe bolnavii de cancer, pe aparținătorii acestora și pe supraviețuitori”, a afirmat parlamentarul de Ilfov.

În România, anual, sunt aproximativ 100.000 de persoane diagnosticate cu diverse afecțiuni oncologice. Tot anual, între 45.000 și 50.000 de români își pierd viața din cauza cancerului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.