Acasă Politic Premierul Nicolae Ciucă, la Bruxelles

Premierul Nicolae Ciucă, la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

162726 – 20122021 – Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 20 – 21 decembrie, o vizită la Bruxelles, pentru întrevederi cu înalți oficiali ai instituțiilor europene și ai NATO.

Programul vizitei va debuta, luni, cu un dineu de lucru cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Marți, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmată de întâlniri cu vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans,  vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, precum și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport.

În cadrul întrevederilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va transmite deschiderea deplină a noului executiv român pentru consolidarea dialogului cu instituțiile europene, va prezenta prioritățile noului Guvern de la București, cu accent pe gestionarea eficientă a pandemiei, implementarea PNRR și accelerarea pregătirii pentru tranziția ecologică și digitală. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, de asemenea, angajamentul României de a contribui la consolidarea rezilienței Uniunii Europene și a statelor sale membre, în actualul context pandemic și în lumina lecțiilor învățate din criza recentă.

Totodată, premierul Ciucă va aborda tema securității energetice, cu accent pe problema prețurilor la energie şi menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție ecologică, un element esențial pentru stabilitatea economică a României. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, în egală măsură, și importanța demersurilor pentru susținerea tranziției digitale, evidențiind contribuția pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, respectiv privind aderarea României la spațiul Schengen.

În cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluțiile din Vecinătatea Estică și Marea Neagră.

Cu această ocazie, cei doi înalți oficiali vor discuta și despre viitorul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la Summit-ul Alianței de la Madrid, în negocierea căruia România este hotărâtă să se implice substanțial, inclusiv în contextul în care țara noastră a fost primul stat aliat care a susținut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic al Alianței.

Totodată, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile și operațiile Alianței Nord-Atlantice și va reitera angajamentele executivului român în ceea ce privește cheltuielile aliate pentru apărare.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.