Acasă Social Românul cumpără în neștire de Sărbători din cauza sărăciei

Românul cumpără în neștire de Sărbători din cauza sărăciei

Tot anul suferă și când are mâncare și bani de Sărbători ia mult. Oricum, nu mânâncă decât 15% din cât cumpără. Restul aruncă La fiecare cinci ani o să mai facem încă un munte de gunoi lângă București

DISTRIBUIȚI

 162814 – 27122021 – Ambalajele cadourilor de Crăciun au ajuns în tomberoane și pe lângă tomberoane. Laolaltă cu haine încă bune și multe resturi de mâncare. O bună parte din cumpărăturile făcute la jumătatea lunii, ca „să fie acolo” de Sărbători, cum zice românul, au fost aruncate. Este săptămâna în care se produce gunoi cât într-o lună obișnuită. Dan Ceaușescu, directorul unei societăți de salubrizare: De la cadouri sunt foarte multe ambalaje. În special hârtie, carton. Să vă faceți o idee, în această săptămână se produc aproape cât într-o lună obișnuită în timpul anului. De mâine încolo o să predomine ambalajele de băuturi. În special PET, dar și sticlă.

Răsfățul Crăciunului a umplut deja tomberoanele cu vârf. Jucării vechi zac lângă pantofi, ghete și bocanci mai mult sau mai puțin uzați. Între ele, ambalaje. Păpuși, parfumuri, electrice, electronice, haine. Plus mâncare. Mâncarea gătită e, parcă, peste tot. Ce-a rămas pe masă la prânz, ce-a rămas la ultima cină este la gunoi.

Din ce cauză se întâmplă mereu așa aflăm din stradă, chiar de la cetățenii obișnuiți să facă risipă de Sărbători:

-De ce credeți că românul este avid de cumpărături înainte de Sărbători?

-Din cauza sărăciei. Tot anul suferă și când are mâncare și bani de Sărbători ia mult. Oricum, nu mânâncă decât 15% din cât cumpără.

-Și cu restul ce face?

-Restul aruncă! Ar trebui nivelul de trai mai ridicat, ca să nu mai arunce atâta mâncare. În momentul când, în permanență, ai bani mai mulți, nu mai cumperi decât cât ai nevoie! Ca în țările civilizate. Ați văzut în țările civilizate că iau o jumătate de porc și aruncă un sfert? Niciodată n-o să se întâmple așa ceva.

-Ați făcut risipă, dumneavoastră, de Sărbători?

-Da, sigur că da! Întotdeauna fac! Și sunt conștient de treaba asta.

*

-Acum am luat un porc. Cât să mânânce doi inși dintr-un porc?

*

-Cumpărăm în neștire.

-Din ce cauză?

-Pentru că zicem să avem. Poate vine vecinul sau cineva la mine. Și… n-a venit. Și-a rămas mâncarea și-am aruncat-o!

-Multă mâncare la gunoi?

-Da! Multă, multă! Și eu și fiecare aruncă. Văd eu!

-Nu putem să fim mai cumpătați?

-Ar trebui!

-Și ce ne împiedică?

-Educația!

*

-Nu e civilizat?

-Nu e!

-De ce? Ce face?

-Nu e! Nu e civilizat. Îmi aruncă sticle, îmi aruncă borcane, pahare pe aici pe principală, pe străzi, pe astea. Vai de mama lor.

Lipsa educației civice îl va costa curând pe bucureștean mai mult decât plătește pentru marfa care îi generează gunoiul. Motivul e simplu: Bucureștiul produce deja mult prea mult gunoi, iar societățile de salubrizare nu prea mai au unde să-l depoziteze.

Dan Ceaușescu, directorul unei societăți de salubrizare: Bucureștiul e într-o situație delicată. Are un singur depozit de deșeuri funcțional la ora asta. Și acela cu o capacitate deja depășită. Se produce, în București, o cantitate imensă de deșeuri în fiecare zi, estimez că peste 2500 de tone de deșeuri zilnic se produc în București. Dacă nu mai bine! În ritmul ăsta, la fiecare cinci ani o să mai facem încă un munte de gunoi lângă București. – Digi24.ro, foto: Agrointeligenta.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.