Acasă Externe Rusia ia în considerare propunerea NATO pentru începerea discuțiilor pe 12 ianuarie

Rusia ia în considerare propunerea NATO pentru începerea discuțiilor pe 12 ianuarie

DISTRIBUIȚI

162812 – 27122021 – Rusia a primit propunerea NATO privind o întâlnire pe 12 ianuarie pentru a începe discuțiile despre problemele de securitate ridicate de Moscova și o ia în considerare, a anunțat duminică ministrul rus de Externe, citat de TASS, potrivit Reuters.

„Am primit această propunere (a NATO) și o luăm în considerare”, îl citează agenția TASS pe ministrul rus de Externe.

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea reuni din nou în ianuarie, pentru prima oară după doi ani și jumătate de pauză, au anunțat reprezentanți ai organizației, sâmbătă.

Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general a organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie şi că alianţa se află în contact cu Rusia în legătură cu această posibilitate.

Rusia, care a stârnit noi neliniști în Occident după ce a masat zeci de mii de militari în apropiere de granița cu Ucraina, a dat săptămâna trecută o listă cu propuneri de securitate pe care vrea să le negocieze, printre care și promisiunea NATO că va renunța la orice activități militare în estul Europei și în Ucraina.

Estimările arată că numărul de noi trupe rusești care s-au apropiat de Ucraina variază între 60.000 și 90.000, iar un document al serviciilor americane sugerează că s-ar putea ajunge până la 175.000 de militari activi în zonă.

Statele Unite și Ucraina afirmă că Rusia pregătește o invazie a Ucrainei, lucru negat de Rusia. Moscova susține că relația tot mai strânsă a Ucrainei cu NATO este responsabilă pentru escaladarea acestor tensiuni. Rusia chiar a comparat situația actuală cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, când omenira s-a aflat în pragul unui război nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.