Acasă Politic V. Voiculescu nov. 2020 vs ministrul Voiculescu ian. 2021. Grija pe care...

V. Voiculescu nov. 2020 vs ministrul Voiculescu ian. 2021. Grija pe care n-a avut-o

DISTRIBUIȚI

158175 – 31012021 – Când ia foc un spital poate fi un accident, ceasul rău, fatalitatea, poate fi vorba despre o vinovăție individuală a unui manager, a unui ministru, a unui angajat, a unui pacient. Când în câteva luni iau foc 6 spitale, două dintre incendii se soldează cu multe victime și unul dintre ele este la chiar „nava amiral” a momentului înseamnă un fenomen.

Mesajul lui către public este clar: spitalele, chiar cele de top, sunt mai periculoase decât Covid. Așa că tot mai mulți oameni le evită, și tot mai multe cazuri, eu cred că și decese Covid, rămân sub nivelul radarului.

Cine anume poartă răspunderea individuală pentru fiecare incendiu în parte, vom vedea după anchetă. Cât din vină pentru nenorocirea de la Balș o are fostul manager, Streinu-Cercel, cât din vină o are actualul manager, Maria Nițescu, numită de ministerul Sănătății în decembrie, vom vedea. La fel, cât din vină o are ministerul însuși, pentru că în administrarea lui e „Matei Balș”, așa cum cel de la Piatra Neamț e în administrarea Consiliului Județean.

Dar pe mine vinovăția individuală mă interesează mai puțin decât problema de sistem, pentru că 6 incendii înseamnă sistem. Și asta pentru că de acum cel mai important e să nu se repete, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Spotmedia.ro

Premierul Cîțu a pus, într-un fel, punctul pe i: „S-a întâmplat și anul trecut și se pare că nu am înțeles nimic”. Cine trebuia să fi înțeles ceva din tragedia de la Piatra Neamț? În primul rând doi oameni: ministrul de atunci, Nelu Tătaru, și succesorul acestuia, ministrul de acum, Vlad Voiculescu.

Ce să fi fost de înțeles? Că trebuie spitale noi? Sigur că da, dar asta durează, nu se fac în 3 luni. Trebuia înțeles că presiunea asupra spitalelor Covid este strivitoare și ele din timp în timp explodează, iată, la propriu, pentru că logistica lor nu este adecvată unei asemenea sarcini.

Sigur că sunt spitale care nu vor putea fi aduse niciodată la standardele ISU, pentru că sunt atât de vechi încât pur și simplu nu mai pot îndeplini exigențele din 2021 decât dacă le dărâmi și le reconstruiești.

Dar ce în afară de dărâmare se poate face arată raportul întocmit după Piatra Neamț. Un raport pe care dl ministru Voiculescu spunea în ziua incendiului de la Balș că urmează să-l citească.

Colega mea Magda Gradinaru l-a cerut în baza Legii 544 de la un minister al Sănătății mut și secretos, inclusiv pentru a vedea data de pe el. Este, cum spune presa, ultima zi a mandatului lui Nelu Tataru, adică dl Voiculescu l-a găsit cum ar veni pe birou și nu l-a citit?

Eu cred că dl Voiculescu ar fi trebuit să înceapă cu studiul atent al acestui raport și să dispună măsuri rapide.

De ce? Pentru că asta îi cerea cu gura domniei sale dlui Tătaru după incendiul de la Piatra Neamț „Ministerul Sănătății ar trebui să se asigure că instalațiile de oxigen din spitale sunt verificate iar procedurile sunt clare și complete. Asta ar trebui făcut urgent”. A făcut ministrul Voiculescu ce-i cerea ministrului Tătaru?

Într-un interviu pe care mi l-a acordat după Piatra Neamț, dl Voiculescu îmi spunea că oricând tragedia se poate repeta în orice spital. L-am întrebat ce ar face dacă ar fi ministru. „Aș evalua toate clădirile mari de spital din România. Aș veni cu adevărul gol-goluț și apoi cu un plan pentru fiecare dintre ele, să vedem dacă se poate face ceva”.

Rapoartele de evaluare le are. Ce a făcut cu ele? Dacă totuși nu le are, le-a dispus?

Marea problemă a spitalelor Covid în această perioadă, ceea ce le face bombe cu ceas, după cum spune Societatea româna de ATI, este suprasaturația de oxigen, care nu miroase precum gazul metan, și care face ca orice scânteie să fie fatală. Ca o țigară lângă o sondă petrolieră.

Newsweek a publicat un document care se referă tocmai la Matei Balș și în care erau solicitate o serie de îmbunătățiri, ori în sarcina ministerului Sănătății, ori în sarcina conducerii spitalului, numită tot de ministerul Sănătății.

Una dintre măsuri privește chiar procedurile de lucru cu o saturație mare de oxigen.

Ce e de făcut, spun și medici, și ingineri specializați în domeniu: fie detectoare de oxigen, care sunt însă destul de scumpe, fie îmbunătățirea ventilației, care se poate rezolva mai ieftin și mai rapid.

A dispus ministrul vreo asemenea măsură? Proceduri clare și complete, cum zicea? Ministerul nu știe nici măcar câte paturi ATI Covid avem.

În conferința de presă de sâmbătă seara, dl Voiculescu a trecut în zbor peste subiectul raportului post Piatra Neamț. ”Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020”. Măsuri dispuse de cine? De dl ministru? De ce nu a putut dl ministru să spună ce măsuri a dispus în baza raportului din noiembrie? Dintre cele pe care i le cererea ministrului Tătaru.

Dl minsitru, conștient că oricând poate lua foc un spital, după cum spunea în interviul citat mai sus, s-a ocupat o lună de zile să se îmbrâncească cu col. dr. Gheorghiță pe microfoanele campaniei de vaccinare, a dispus controale pentru a demonstra ce prost e organizată campania, a încercat să ia Registrul Național al Vaccinărilor de la INSP la minister.

Orice în afară de câteva măsuri punctuale pentru bombele din spitale. Care, bombe, ce să vezi?, au explodat din nou. Eu mă întreb onest dacă medicul Adrian Wiener, cel care chiar a coordonat un spital Covid la Arad, făcea ca ministru USR-PLUS al Sănătății aceeași inacceptabilă eroare.

De ce era nevoie ca premierul Cîţu să rostească peste capul ministrului aceste vorbe: ”Așa nu mai merge. Angajaților din administrație, angajaților Ministerului Sănătății, inspecțiile de sănătate, instituțiile de control ale Ministerului Sănătății le spun: ieşiţi din birouri şi făceţi-vă treaba, altfel plecaţi cu toţii acasă. Este momentul ca în România, fiecare angajat din sectorul public să-şi facă treaba pentru care este plătit. Este pretenţia pe care o am de la angajaţii din sectorul public”.

Repet, asta nu exclude sub nicio formă responsabilitatea lui Streinu Cercel, responsabilitatea noului manager, care vor fi stabilite prin anchetă. Nu exclude reponsabilitatea politică a PSD pentru băltirea sistemului sanitar.

Dar nici responsabilitățile de mai sus nu exclud responsabilitatea ministrului Voiculescu. Și dacă cei care-l susțin nu o privesc în ochi pentru că e de-al lor, nu cred că ne vom mai face vreodată bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.