Acasă Externe Bilanţul real al pandemiei de Covid 19, de două-trei ori mai mare...

Bilanţul real al pandemiei de Covid 19, de două-trei ori mai mare decât cel raportat

DISTRIBUIȚI

 162973 – 10012022 – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează, ţinând cont de supramortalitatea legată în mod direct şi indirect de Covid-19, că bilanţul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Aprobarea vaccinului Pfizer în SUA se vrea secretizată timp de 76 de ani. O instanță texană contestă tergiversarea. În UE, secretul e și mai bine păzit

Un tribunal federal din Texas a solicitat administrației SUA să publice datele de aprobare pentru vaccinul Pfizer, în termen de opt luni. Astfel, instanța americană a respins intenția FDA de a tergiversa secretizarea, timp de 76 de ani. Și in Germania și Europa s-a lansat o dispută cu privire la transparența procesului de aprobare pentru vaccinurile anti-Covid. Comisia UE refuză să informeze în mod transparent și public, cu privire la negocierile prin mesagerie scurtă dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și șeful Pfizer.

O inițiativă a medicilor și oamenilor de știință a dat în judecată FDA, pentru a accelera desecretizarea tuturor documentelor pentru aprobarea vaccinului BioNTech / Pfizer. FDA solicitase unui judecător federal să dea răgaz până în 2076, pentru a face publice documentele.

Un judecător federal din Texas a ordonat, joi, Food and Drug Administration (FDA) să publice datele pe care s-a bazat, pentru a aproba vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, dupa cum a relatat agenția de presă Reuters.

La începutul procesului de aprobare, care, ca și cel din UE, ar fi ocolit reglementările normale, FDA a promis „transparență deplină, dialog și eficiență”. Potrivit avocatului părții reclamante, cele 329.000 de pagini de documente au fost examinate cu atenție de Agenția americană pentru medicamente, în termen de 108 zile de la procesul de aprobare.

„În timp ce FDA poate revizui în detaliu aceste documente în 108 zile, acum ea are nevoie de 20.000 de zile pentru a pune aceste documente la dispoziția publicului”, se scrie în argumentare. Aceasta înseamnă că FDA cere, efectiv, o perioadă de confidențialitate pentru jumătate din documente, care o depășește pe cea a oricărui document guvernamental extrem de secret.

Calendarul pentru publicarea datelor, cerut de instanță, ar trebui să conducă la divulgarea tuturor informațiilor, în termen de aproximativ opt luni. Prin urmare, ordinul judecătoresc decide un termen cu 75 de ani și patru luni mai devreme, decât a declarat FDA că ar fi nevoie pentru a răspunde solicitării reclamantei, reprezentate printr-un grup de medici și oameni de știință. Ei au solicitat aproximativ 450.000 de pagini de material despre vaccin.

”Instanța a ajuns la concluzia că această solicitare FOIA reprezintă o preocupare majoră a publicului”, a decis in 6 ianuarie judecătorul districtual american, Mark Pittman, din Fort Worth, Texas. Pittman FOIA Order.pdf (thomsonreuters.com) „Nu există o problemă mai importantă la Food and Drug Administration, în acest moment… decât pandemia, vaccinul Pfizer, vaccinarea tuturor americanilor. Agenția trebuie să se asigure că publicul american poate însuși vedea, că aprobarea în numele Statelor Unite nu a fost emisă prematur”.

FOIA (Freedom of Information Act) este baza legală care reglementează publicarea datelor de către agențiile federale americane și a răspunsurilor la întrebările cetățenilor.

În cadrul procedurilor, FDA, agenția responsabilă de aprobarea medicamentelor și vaccinurilor în Statele Unite, nu și-a negat obligația fundamentală de a publica informațiile pe care s-a bazat aprobarea vaccinului Pfizer. Însă, datorită personalului insuficient, ea ar avea capacitatea de a verifica și aproba doar 500 de pagini pe lună.

În ordinul său, instanța americană a respins ferm calendarul propus de agenție. În loc să publice 500 de pagini pe lună, așa cum a sugerat FDA, instanța a ordonat ca solicitanților să li se acorde acces la 55.000 de pagini pe lună. Asta înseamnă că toate datele privind vaccinurile Pfizer trebuie să fie publicate până la sfârșitul verii. Prin urmare, termenul limită se încheie la sfârșitul verii anului 2022 și nu în 2097, așa cum a planificat FDA.

Justificarea acesteia ar fi că există cel puțin 329.000 de pagini, fără a lua în calcul tabelele digitale care, înainte de publicarea lor, trebuie verificate cu atenție pentru eventualele secrete comerciale ascunse ale companiei Pfizer și, eventual, cuprinzând date personale ale persoanelor implicate în studiile de specialitate.

Departamentul responsabil ar avea doar zece angajați și poate procesa și aproba maximum 500 de pagini pe lună din acest calup de informații, s-a argumentat de către FDA. Prin urmare, procesul de publicare s-ar încheia în 2076.

Spre deosebire de SUA, până acum în Uniunea Europeană nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește transparența procedurilor de aprobare și achiziție pentru vaccinurile anti-Covid.

În ceea ce privește solicitările de a face public cursul negocierilor, Comisia Europeană a precizat că nu se află în posesia corespondenței dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt „prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politicile, activitățile sau deciziile Comisiei”. – Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.