Acasă Anchete Culisele grevei de la STB: supraconsumuri record de motorină în autobaze, furnizori...

Culisele grevei de la STB: supraconsumuri record de motorină în autobaze, furnizori „suspecți”, achiziții inutile de piese și facturi „umflate”

DISTRIBUIȚI

163151 – 21012022 – Greva de la STB a avut loc în contextul în care un audit intern, avizat acum o săptămână, a scos la suprafață nereguli grave la autobazele și depourile societății de transport. Verificările urmează să ducă la schimbarea procedurilor de sistem pentru achizițiile publice din cadrul companiei. Pe lângă furnizori neagreați și plăți ilegale a unor facturi umflate pentru piese, la STB se înregistrează supraconsumuri de combustibili record. Doar în cazul unei singure autobaze, supraconsumul vehiculelor a crescut de peste trei ori în decembrie anul trecut, față de luna anterioară. Auditorii interni de la STB au întocmit un raport public intern ad-hoc în urma unui control realizat între 27 septembrie și 10 decembrie 2021. Documentul, intrat în posesia Buletin de București, a fost avizat săptămâna trecută iar principala recomandare ține de schimbarea la nivelul STB a procedurilor de sistem pentru achizițiile publice.

Adică, urmărirea la sânge a plăților, a livrărilor și a modului în care se fac comenzile pentru piese. Asta după ce, în urma verificării prin sondaj a peste 30 de contracte de achiziții directe s-au descoperit nereguli grave.

Printre acestea se numărau achiziții de piese pentru care există stoc mai mare decât necesarul maxim, furnizori care facturează în plus fata de cele livrate, contracte de furnizare piese valabile o zi în afara contractelor-cadru, firme neagreate de Direcția de Achiziții care furnizează piese.

Mai mult, cât privește “Situație supraconsum autobaze – 2021”, datele arată consumuri uriașe, peste cele calculate ca fiind normale. Campioană la acest capitol este autobaza Ferentari, acolo unde supraconsumul de motorină a crescut de la 4.035 de liti în luna noiembrie, la 9.647 de litri în luna decembrie.

În total, auditorii au descoperit la contractele verificate “achiziționarea de repere în plus față de necesarul real” în valoare totală de 5.413.246 lei, adică peste un milion de euro. – buletin.de/bucuresti

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.