Acasă Cultura/Media Cultura desființează granițele!

Cultura desființează granițele!

Ziua culturii naționale ne include pe toți cei care contribuim la promovarea și  păstrarea ei

DISTRIBUIȚI

  163060 – 14012022  –    Promovarea culturii stă în puterea noastră, și prin demersurile pe care le facem în acest sens adăugăm câte o cărămidă la ceea ce numim  azi cultura României.

Atunci când vorbim despre cultura acestei țări trebuie să luăm în considerare toate acele     valori materiale și spirituale care se produc în comunitățile locale și care au contribuit la dezvoltarea ei prin aportul fiecărei comunități etnice, arată într-un comunicat de presă al CJ Harghita.

            Ziua culturii naționale ne include așadar pe toți, indiferent că suntem români, maghiari, sași, romi etc.

Mai ales în acest spațiu European multicultural nu putem vorbi acum despre o singură cultură sau doar de cultura unei națiuni, pentru că în ea se regăsesc influențele fiecărui individ, grup etnic, în parte.

            Cultura desființează granițele, atât cele fizice cât și cele impuse de multe ori de om.

Dovadă stau manifestările culturale ce au loc în diferite colțuri ale lumii și care sunt primite cu entuziasm și deschidere.

            Cultura națională se construiește în fiecare zi prin citirea unui vers, a unei cărți, prin privirea unei picturi sau prin ascultarea unei piese muzicale.

Atunci când realizăm aceste acte de cultură nu ținem cont de originea celui pe care l-am primit în sufletul nostru, că vorbim de Mihai Eminescu sau Ady Endre, George Enescu sau Bartók Béla.

            Cultura națională este universală!

Și în acest sens stau mărturie operele scriitorilor de pe teritoriul României, traduse în mai multe limbi și care au ajuns în toate colțurile lumii.

Administrativ putem afirma acesta, dar în sens cultural este și maghiar, și săsesc, și a tuturor etniilor care conviețuiesc împreună.

În cultură nu există exclusivitate, pentru că suntem influențați – în sens bun – de diferite culturi.

Se cuvine, așadar, în fiecare an, de 15 ianuarie, și nu numai, să contribuim la dezvoltarea și promovarea culturii noastre, a tuturor, pentru că putem supraviețui în istorie doar prin cultură și doar așa putem transmite o moștenire valoroasă copiilor noștri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.