Acasă Social Guvernul a reglementat bunul simț pe șosele/Amenzi mai mari pentru ”bizoni”

Guvernul a reglementat bunul simț pe șosele/Amenzi mai mari pentru ”bizoni”

DISTRIBUIȚI

163249 – 27012022 – Guvernul a majorat sancțiunile pentru șoferii teribiliști care circulă pe contrasensul autostrăzii, pe banda de urgență sau care conduc agresiv. Executivul definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și introduce sancțiunea cu amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, clasa a doua de sancțiuni, alături de suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Totodată, circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționată cu amendă prevăzută în clasa a patra de sancțiuni, între 1.305 de lei și 2.900 de lei și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.

Totodată, este trecută într-o clasă superioară de contravenții, din clasa a doua de sancțiuni în clasa a treia, nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și neacordarea de prioritate, precum și majorarea perioadei de suspendare a permisului de la 30 de zile la 60 de zile.

La trecerile la nivel cu calea ferată, se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului dea a conduce de la 90 zile la 120 de zile în cazul nerespectării regulilor de trecere.

Este reglementat un nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 de km/h față de limita legală pentru depășirea căreia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului de 120 de zile.

Se introduce o nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehicului.

S-a constatat o lipsă de eficiență a punctelor de penalizare aplicate. În situația depunerii plângerii contravenționale, termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se supendă. De aceea, se suspendă de drept termenul de prescripție de 6 luni pentru cumulul de 15 puncte de penalizare până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe dumurile publice în urma condamnării pentru săvârșirea unor infractț la regim rutier pe teritor ro pentru titularii permiselor de conducere emise de autoritățile altor state.

Se introduce posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor, regulilor de circulație care permite reducerea perioadei de suspendare la orice serviciu al poliției rutiere de pe teritoriul României.

Această ordonanță va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Dispozițiile referitoare la contravenții intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.