Acasă Politic Inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu

Inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu

DISTRIBUIȚI

163035 – 13012022 – Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus la 12 ianuarie o inițiativă legislativă privind instituirea unui registru național de mediu și a unui cazier de mediu, precum și a unui sistem de puncte de penalitate pentru cei care încalcă legislația de mediu.

Propunerea legislativă este eligibilă de finanțare prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

Implementarea unui registru național electronic de mediu, introducerea cazierului de mediu precum și introducerea sancțiunii complementare a punctelor de penalizare sunt menite să descurajeze încălcarea legislației de mediu, atât pentru persoane fizice și juridice, cât și pentru instituții și UAT-uri.

Cazierul de mediu este organizat pentru persoanele juridice, cât și pentru unități administrativ-teritoriale, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal de legile privind protecția mediului, gestionarea deșeurilor, calitatea aerului, emisiile industriale, substanțele chimice periculoase, zgomotul ambiant, biodiversitatea și biosecuritatea, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului. Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

”Sunt necesare mecanisme care să aibă drept efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, a declarat Oana Cambera, deputat USR de lfov.

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului care conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile posibile încălcări ale legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.