Acasă Externe Jens Stoltenberg spune că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie pentru...

Jens Stoltenberg spune că Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie pentru a elimina dependența de Rusia

DISTRIBUIȚI
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a news conference at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium January 7, 2022. REUTERS/Johanna Geron

 163281 – 31012022 – Europa trebuie să-și diversifice sursele de energie, a declarat secretarul general al NATO, duminică, în condițiile tensiunilor dintre Occident și Rusia pe tema Ucrainei, relatează Reuters.

SUA încearcă de mai multe săptămâni să găsească un acord cu partenerii europeni în ce privește pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta invadează Ucraina. Problema rămâne, totuși, spinoasă, iar Germania a îndemnat la „prudență”.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările de gaz, iar orice întrerupere ar exacerba criza energetică în desfășurare în Europa. „Ne îngrijorează situația energiei în Europa pentru că arată vulnerabilitatea situației în care se depinde de un singur furnizor de gaz natural, iar acesta este motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să ne concentrăm pe diversificarea furnizorilor”, a spus Jens Stoltenberg.

Rusia a desfășurat în jur de 120.000 de militari la granița cu Ucraina și a cerut Alianței Nord-Atlantice garanții de securitate și retragerea Alianței la pozițiile sale din 1997, dar și promisiunea că Ucraina nu se va alătura NATO, solicitări calificate drept „inacceptabile” de SUA și aliații săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.