Acasă Politic Legea 221/2021: Adulții care se vaccinează și părinții care își însoțesc copiii...

Legea 221/2021: Adulții care se vaccinează și părinții care își însoțesc copiii la vaccin au o zi liberă plătită

DISTRIBUIȚI

 163229 – 26012022  – În baza Legii 221/2021, inițiată de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, românii au dreptul la o zi liberă pentru vaccinarea anti-COVID-19 și pentru a-și însoți copilul minor la vaccin.

Legea a intrat în vigoare în vară și sunt sute de mii de români care au folosit asta și, datorită prevederilor legii, au ales să nu mai amâne vaccinarea, micșorând riscul și pentru ei înșiși, și pentru cei din jur.

Astăzi, începe și vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, conform anunțului Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Vaccinarea copiilor trebuie să rămână voluntară și la decizia familiei, urmând indicațiile specialiștilor, de aceea trebuie susținută, alături de informare, cu măsuri concrete care nu ignoră temerile părinților și ale copiilor expuși la dezbaterea din societate.

„Cred că este important ca părintele să poată fi alături de copil și ritmul vaccinării să nu fie limitat la zilele de weekend, de aceea am introdus în lege o zi liberă pentru părinte și scutirea în acea zi de la cursuri, pentru elevi. Limitarea îmbolnăvirii, a carantinei și a mutării cursurilor în online va micșora și zilele cu angajați blocați acasă, și costurile directe sau indirecte pentru angajator. Anul trecut, din fiecare 10 lei cheltuiți de CNAS, 1 leu a fost pentru concediile medicale și de carantină. Peste 5 miliarde și mii de zile”, a precizat deputata Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

„Vaccinarea elevilor și a studenților reprezintă singura șansă a sistemului de învățământ de a-și reveni din criza ultimilor ani. Învățământul online s-a dovedit a fi catastrofal, iar în acest moment educația este dată peste cap de întreruperile frecvente. Nu doar sănătatea și economia României au fost afectate de pandemie. Dacă nu gestionăm inteligent acest moment, o să realizăm că am afectat iremediabil generații întregi de tineri, care au pierdut ani fundamentali din formarea lor”, a adăugat deputatul Radu Molnar, inițiator al legii.

Pierdem din productivitatea muncii și din activitatea economică cu fiecare angajat bolnav sau în carantină și există riscul pentru unele afaceri să-și întrerupă activitatea. Micșorarea numărului de cazuri este o necesitate economică, nu doar medicală, de aceea patronatele și sindicatele au susținut prin avizul favorabil CES această lege.

Sunt peste 8 milioane de români vaccinați și au fost emise 807 milioane de certificate de vaccinare în UE până acum, urmând ca pentru călătoria în UE să fie necesară și doza booster la 6-9 luni de la vaccinul anterior.

Ziua liberă în ziua vaccinării în cazul angajaţilor este una plătită și nu se include în durata concediului de odihnă. Ziua de scutire de frecvenţă în ziua vaccinării, în cazul elevilor și studenţilor, se dovedește cu adeverința de vaccinare. Pentru însoțirea minorului, unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a tinerilor cu dizabilități până la 26 de ani, poate beneficia de ziua liberă în baza dovezii de vaccinare a copilului și declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte că doar unul dintre părinți a cerut ziua liberă.

Legea a intrat în vigoare pe 29 iulie 2021 pentru a susține vaccinarea cetăţenilor, la inițiativa deputaților USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, și a fost susținută de grupul USR PLUS și votată în Camera Deputaților, cameră decizională, de toate partidele pro vaccin.

Legea 221/2021- http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/244930

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.