Acasă Social Aparare NATO a transmis Federației Ruse temele de discutat pentru detensionarea situației din...

NATO a transmis Federației Ruse temele de discutat pentru detensionarea situației din Europa

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri seara, într-o conferință de presă, că Alianța a transmis Federației Ruse, în scris, propunerile NATO cu privire la detensionarea situației din Europa, provocată de concentrarea efectivelor militare rusești la granița cu Ucraina.

DISTRIBUIȚI
NATO Secretary General Jens Stoltenberg

163238 – 27012022  – 

Redăm integral declarația oficialului NATO:

”Bună seara.
Ne confruntăm cu un moment critic pentru securitatea euro-atlantică.
Consolidarea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei continuă, cu peste 100.000 de soldați în poziție și mai mulți pe drum, inclusiv desfășurări semnificative în Belarus.
Facem apel din nou la Rusia să detensioneze imediat situația.
NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație.
Nu prin forță sau amenințarea cu forța.

Așadar, astăzi, NATO a transmis în scris, Rusiei, propunerile Alianței.
Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite.
Permiteți-mi să subliniez cele trei domenii principale în care vedem loc de progres.
În primul rând, relațiile NATO-Rusia.
Rusia a întrerupt relațiile diplomatice cu NATO, ceea ce îngreunează dialogul. Așa că ar trebui să ne restabilim birourile respective, la Moscova și la Bruxelles.
De asemenea, ar trebui să folosim pe deplin canalele noastre de comunicații militare-militare existente, pentru a promova transparența și a reduce riscurile și, de asemenea, să analizăm înființarea unei linii telefonice de urgență pentru civili.
În al doilea rând, securitatea europeană, inclusiv situația din și în jurul Ucrainei.
Suntem pregătiți să ascultăm preocupările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să susținem și să consolidăm principiile fundamentale ale securității europene la care am aderat cu toții, începând cu Actul final de la Helsinki. Aceasta include dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate.
Rusia ar trebui să se abțină de la poziții de forță coercitivă, retorică agresivă și activități maligne îndreptate împotriva Aliaților și a altor națiuni.
De asemenea, Rusia ar trebui să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde sunt dislocate fără acordul acestor țări, iar toate părțile ar trebui să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluționare a conflictelor, inclusiv în formatul Normandia.
În al treilea rând, reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor
Istoria a arătat că implicarea în aceste probleme poate oferi securitate reală pentru toată lumea. Deci avem nevoie de măsuri practice care să facă o diferență reală.
Ca prim pas, propunem informări reciproce despre exerciții și politici nucleare în cadrul Consiliului NATO-Rusia.
De asemenea, ar trebui să modernizăm Documentul de la Viena privind transparența militară și să lucrăm pentru a reduce amenințările spațiale și cibernetice.
Ar trebui să ne consultăm asupra modalităților de prevenire a incidentelor în aer și pe mare și să ne angajăm din nou să respectăm pe deplin angajamentele internaționale privind armele chimice și biologice.
În cele din urmă, trebuie să avem o conversație serioasă despre controlul armelor, inclusiv arme nucleare și rachete la sol cu ​​rază medie și mai scurtă.
Aceste domenii reprezintă o agendă pentru un dialog semnificativ și i-am invitat pe Aliați și Rusia la o serie de întâlniri pentru a aborda toate aceste probleme în detaliu în cadrul Consiliului NATO-Rusia.
Aliații sunt gata să se întâlnească cât mai curând posibil.
În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina, precum și cu alți parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia și, desigur, Uniunea Europeană.
NATO este o Alianță defensivă și nu căutăm confruntare.
Dar nu putem și nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianței noastre și securitatea în Europa și America de Nord.
Rămânem pe deplin angajați față de tratatul nostru fondator și angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5.
Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra și proteja toți Aliații”, a declarat Jens Stoltenberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.