Acasă Externe O variantă mai periculoasă a COVID?

O variantă mai periculoasă a COVID?

DISTRIBUIȚI

163256 – 28012022 – O variantă mai periculoasă a COVID ar putea să apară din cauza decalajului de vaccinare dintre zonele lumii, avertizează experții.

Peste trei miliarde de oameni din întreaga lume nu au primit încă nicio doză de vaccin anti-COVID. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că adâncirea decalajului mondial în privința vaccinării ar putea pregăti terenul pentru apariția unei alte variante periculoase a SARS-CoV-2, relatează New York Times.

În timp ce valul declanșat de apariția tulpinii Omicron pare că a ajuns la un vârf în unele zone din Europa și America, numărul infectărilor continuă să crească în zonele lumii cu rate mai scăzute de vaccinare. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID, a declarat marți că fiecare țară se confruntă cu provocări în privința accesului la vaccin al celor mai vulnerabile comunități. „Adevărul este că peste trei miliarde de oameni nu au primit încă prima doză, așa că avem un drum lung de parcurs. Există multe țări încă în mijlocul acestui val Omicron”, a spus dr. Van Kerkhove, menționând că aproximativ 21 de milioane de cazuri au fost raportate agenției săptămâna trecută. Numărul infectărilor globale zilnice rămâne la niveluri record, cu o medie de aproximativ 3,3 milioane – o creștere de peste 25% în două săptămâni și o creștere majoră comparativ cu cele aproximativ 600.000 de cazuri pe zi înregistrate la începutul lunii decembrie 2021, potrivit unei baze de date a New York Times care utilizează date de la Universitatea Johns Hopkins.

Numărul de cazuri continuă să crească în America Latină, Orientul Mijlociu și Asia. În același timp, tulpina Omicron se răspândește în Europa Centrală și de Est, unde ratele de vaccinare sunt scăzute. Deși deficitul de vaccinuri se reduce, doar aproximativ 62% din populația lumii a primit cel puțin o doză de ser anti-COVID. În același timp, rămâne o diferență semnificativă între regiunile bogate și cele sărace ale lumii. În țările cu venituri mici, doar 10% din populație a primit cel puțin o doză, în timp ce în statele cu venituri medii și mari, 78% dintre locuitori sunt vaccinați cu cel puțin o doză. Cele mai sumbre temeri ale Vestului față de un conflict în Ucraina: numeroase victime, mii de refugiați, o țară partiționată și o Europă instabilă Recomandări Cele mai sumbre temeri ale Vestului față de un conflict în Ucraina: numeroase victime, mii de refugiați, o țară partiționată și o Europă instabilă În acest context, sursa citată notează că potențialele consecințe ale decalajului vaccinării au fost evidențiate de Omicron, care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud. Rata scăzută de acoperire vaccinală creează condiții pentru circulația virusului și astfel oferă posibilitatea apariției de noi variante. „Condițiile sunt ideale pentru a apărea mai multe variante ale virusului”

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea recent că omenirea se află într-un moment critic al pandemiei și că „este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final. Dimpotrivă, la nivel global, condițiile sunt ideale pentru a apărea mai multe variante”. La rândul său, dr. Hans Kluge, directorul OMS pentru regiunea europeană, a declarat luni că este prea devreme ca țările să lase garda jos, având în vedere că atât de mulți oameni sunt nevaccinați.

El a adăugat totuși că prin creșterea ratelor de vaccinare și obținerea imunității în urma infectării, „Omicron oferă speranțe plauzibile pentru stabilizare și normalizare”. Într-o conferință organizată marți, oficialii OMS au subliniat din nou că virusul va continua să circule și că Omicron nu va fi ultima variantă. Următoarea ar trebui să fie și mai contagioasă pentru a depăși Omicron, a spus dr. Van Kerkhove, adăugând că „marea întrebare” este dacă va fi mai gravă. Astfel, reprezentanții OMS au atenționat că fără o distribuție și o administrare mai echitabilă a vaccinurilor, pandemia s-ar prelungi. Cel mai mare eșec în răspunsul lumii la pandemie a fost „incapacitatea noastră de a oferi aceste instrumente de salvare a vieții oamenilor celor pe care i-ar ajuta cel mai mult”, spune dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului OMS de urgențe sanitare. „Putem avea toată tehnologia și inovația, dar dacă nu avem mecanismele pentru a împărtăși rezultatele acestei inovații, atunci eșuăm”, adaugă dr. Mike Ryan. – Libertatea.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.