Acasă Externe Agenda Europeana Patru candidați la președinția Parlamentului European

Patru candidați la președinția Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

 163095 – 18012022 – Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024.

Vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) a anunțat numele celor patru candidați luni seara, după încheierea termenului limită pentru primul tur de scrutin.

Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania) vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9.00 (10.00 ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9.30 și 10.15 (10.30-11.15 ora României), rezultatul fiind anunțat la ora 11.00 (12.00 ora României).

Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus, și anume 1/20 din deputați, sau 36 din 705 deputați atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidații pot fi propuși sau retrași înaintea fiecărei runde de vot.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță. În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13.00 (14.00 ora României), la ora 16.30 (17.30 ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18.30 (19.30 ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur. Pentru informații actualizate, urmăriți contul de Twitter @EuroparlPress.

Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte de a prezida alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului (marți și miercuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.