Acasă Economie Prim-ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții industriei turismului

Prim-ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții industriei turismului

DISTRIBUIȚI

163155 – 21012022 – Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut ieri o întâlnire de lucru cu reprezentanții Alianței pentru Turism, parte a dialogului Guvernului cu mediul economic.

Discuțiile au fost axate asupra măsurilor guvernamentale de susținere a industriei HORECA, soluționarea dificultăților legate de asigurarea forței de muncă în acest sector, predictibilitatea normelor de sănătate publică, promovarea României ca destinație turistică și sprijinirea turismului balnear.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, ca program de susținere a sectoarelor economice afectate de măsurile de protecție împotriva pandemiei COVID-19, reintroducerea șomajului tehnic, decizie luată în ședința de ieri a Guvernului, în scopul sprijinirii angajaților și angajatorilor, în egală măsură.

”Obiectivul Guvernului este să sprijine cetățenii și să mențină sectoarele economice deschise, în condițiile crizei sanitare cu care ne confruntăm. Vă considerăm partenerii Guvernului în acest demers. Vă stăm la dispoziție pentru dialog și vă invit să găsim împreună soluții pentru susținerea sectorului HORECA, pentru promovarea turismului românesc și a turismului balnear, care are un potențial colossal”, a afirmat prim-ministrul.

Plăți pentru HORECA

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a informat că au început plățile către Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE) pentru a doua prorată, în sumă de peste 1,1 miliarde de lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat HoReCa, de care vor beneficia 8.294 de firme din sector. Aceste plăți vin în completarea celor efectuate până la data de 31.12.2021, realizate pentru toți beneficiarii contractați, la o primă prorata de 46,87%, însumând aproape 1 miliard de lei. Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19, printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică. Totodată, a fost reluată discuția privind implementarea măsurii HoReCa 2 care să aibă la bază același instrument de ajutor de stat.

Un alt subiect abordat s-a referit la implementarea Măsurii 2 „Granturi pentru capital de lucru”, sesiune aflată în stadiu de efectuare a plăților. Pentru acest program au fost depuse 22.226 de dosare, din care 13.713 beneficiari au fost plătiți. Reprezentanții Guvernului și cei ai Alianței pentru Turism vor continua consultările pentru găsirea soluțiilor care să permită plata tuturor dosarelor eligibile pentru această măsură.

Oportunitățile reprezentate de finanțările din fonduri europene au fost un alt subiect de interes. Discuțiile s-au concentrat asupra Acțiunii „Investiții în activități productive”, finanțată prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, care are ca obiectiv sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare.

La propunerea reprezentanților Alianței pentru Turism, au fost abordate în cadrul discuțiilor dificultățile legate de asigurarea forței de muncă necesare acestui sector, acordarea de sprijin pentru angajații sezonieri, compensarea taxelor datorate cu cele recuperate de la stat.

Consultările vor continua la nivelul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, urmând ca în scurt timp să fie prezentate prim-ministrului soluții la dificultățile semnale de industria HORECA și un calendar de implementare a acestora.

Din partea Guvernului, la discuții au mai participat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Din partea Alianței pentru Turism au participat Dragoș Anastasiu, președinte Alianța pentru Turism, Călin Ile, membru Comitet Director APT și președinte Federația Industriei Hoteliere din România, Daniel Mischie, membru Comitet Director APT și vicepreședinte HORA, Dumitru Luca, membru Comitet Director APT și președinte Patronatul Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, Cătălin Țibuleac, coordonator Grup Lucru OMD-Promovare APT și președinte Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.