Acasă Economie UE – Moldova: Comisia Europeană propune asistență macrofinanciară în valoare de 150...

UE – Moldova: Comisia Europeană propune asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

162909 – 04012022 – În urma unei solicitări a Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat, la 4 ianuarie 2022, o propunere pentru o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, din care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la la 120 milioane EUR în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru Economie: ”Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență Macro-Financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”.

Noul AMF s-ar baza pe cele două operațiuni anterioare de AMF prin care UE a plătit un total de 160 de milioane EUR Moldovei din 2017.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special nevoia de a aborda problemele de corupție și guvernanță care au contribuit la slăbirea pozițiilor fiscale și a balanței de plăți în ultimii ani, determinând sprijinul partenerilor internaționali. Anul trecut a fost la fel de dificil pentru țară. Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemie, are implicații suplimentare pentru stabilitatea economică și perspectivele în Moldova de viitor.

AMF propusă a UE, care necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte de a intra în vigoare și de a efectua plăți, ar însoți noul program FMI al țării, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai exact, MAE ar ajuta Moldova să acopere parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea ar contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile în cadrul MAE propus ar fi strict condiționate de progresul bun al programului FMI și de implementarea condiționalității specifice de politică care urmează să fie convenite între Moldova și UE într-un Memorandum de Înțelegere. Aceste condiții de politică urmăresc să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică din Republica Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică. Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile UE de sprijin bugetar și acordul ZLSAC.

AMF face parte din angajamentul mai larg al UE cu partenerii vecini și de extindere și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns la criză. Este disponibil pentru partenerii de extindere și de vecinătate din UE care se confruntă cu probleme grave ale balanței de plăți. Ea demonstrează solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul pentru politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Asistența MAE este menită să completeze un nou program, aprobat de Consiliul FMI la 20 decembrie 2021, convenit între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI).

Noua asistență urmează să fie plătită în trei tranșe între 2022 și 2024.

UE și Republica Moldova au dezvoltat o relație politică și economică strânsă de-a lungul anilor, ducând la încheierea Acordului de Asociere (inclusiv ZLSAC), care a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016, și o agendă de asociere care stabilește lista de priorități pentru munca comună.

Sprijinul financiar Moldovei, inclusiv programul MAE, este astfel acordat în conformitate cu Acordul de Asociere. În plus, noul MAE vine la scurt timp după acordarea unui grant de sprijin bugetar de 60 de milioane de euro ca răspuns la criza energetică și ca parte a Planului UE de redresare economică și reziliență pentru Moldova de până la 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. . În conformitate cu acest plan și cu Planul economic și de investiții pentru Parteneriatul Estic, UE va continua să sprijine Moldova pe drumul său către redresarea economică deplină și implementarea în continuare a reformelor.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.