Acasă Politic Anul European al Tineretului – reforme, nu doar lozinci pentru tinerii români...

Anul European al Tineretului – reforme, nu doar lozinci pentru tinerii români de pretutindeni

Tinerii nu mai au răbdare!

DISTRIBUIȚI

 163416 – 10022022 – 2022 este despre tineri și dezvoltarea strategică a sectorului dedicat noii generații. Tineretul e oxigenul unui spațiu european consolidat! Trăim vremuri complicate, iar viitorul României, al Uniunii Europene, viitorul păcii și echilibrului social țin în mare măsură și de preferințele, planurile și percepțiile tinerilor.

Anul European al Tineretului reprezintă un demers amplu, extins la nivelul Uniunii Europene, menit să reflecte relevanța unor forme de sprijin pentru tineri, astfel încât aceștia, printr-o fructificare prosperă a potențialului propriu și printr-o implicare solidă în spectrul vieții comunitare, să devină actori constanți și centrali ai consolidării societății europene. Acțiunea stă la baza reformelor reale. Tinerii nu mai au răbdare! Aceștia sunt conștienți că vorbele bine ambalate nu sunt material fertil în lipsa unor intervenții concrete, este de părere deputatul USR, Simina Geanina Daniela Tulbure.

”Avem datoria de a fi pragmatici. Tinerii noștri plecați peste hotare, la studii, la muncă sau alături de familiile lor, tinerii din Diaspora, pe care statul român îi ignoră adesea cu atâta strădanie, ne privesc în acest 2022 cu și mai multă atenție. Sunt mai dornici decât oricând să observe dacă liderii politici care îi prezintă în forurile decizionale ale țării depun sau nu vreun efort pentru a-i determina să se întoarcă acasă. Sau, cel puțin, pentru a le oferi o formă decentă de sprijin în problemele cotidiene pe care le întâmpină în țările gazdă. Și credeți-mă, stimați colegi, ele sunt numeroase!

Am trăit și eu în Diaspora. Timp de 10 ani de zile, am studiat, am muncit și mi-am clădit un parcurs în diverse state europene. De țara mea de origine m-au conectat trei mari elemente: iubirea pentru țară, dorința de a contribui la reformele vitale pentru România de mâine și familia. Din păcate, nu pot să spun că de România m-au legat, în tot acest timp, canalele performante de comunicare cu autoritățile, oportunitățile de implicare în demersurile publice care prindeau contur la nivelul țării mele de origine sau eforturile statului de a mi se adresa, prin programe și acțiuni concrete. Probabil că strict în perioada electorală. În rest, prea puține, rare și inconsecvente au fost semnalele pozitive.

Nu subliniez aceste aspecte pentru a critica. Îmi doresc, în schimb, să trag un semnal de alarmă. Tinerii nu mai pot aștepta. Intervențiile urgente sunt esențiale. Agenda mea a fost, este și va fi, pe parcursul întregii mele cariere, centrată în jurul acestui aspect. În decembrie, am depus amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru 2022, exact pe această temă: un program ambițios pentru a stimula întoarcerea tinerilor români din afara granițelor țării. Desigur, nici nu a fost nevoie să mi se asculte argumentația – voturile au fost pregătite. Dacă vom continua să abordăm această problematică la fel, vom eșua lamentabil, încă o dată, în fața acestor tineri cu potențial, care așteaptă din partea noastră, a reprezentanților lor, mici semnale că nu i-am uitat, că avem soluții și pentru ei. Și tot ei mai așteaptă ceva, o chestiune de mare importanță – să vadă că nu lăsăm țara de izbeliște, pretinzând că o reprezentăm.

Tinerii români din Diaspora trebuie să reprezinte subiectul unei politici de stat! Propun o mobilizare unitară, care să nu țină de diverse jocuri politice, ci să aibă ca obiectiv un parteneriat puternic clădit pentru tinerii români de pretutindeni”, susține parlamentarul USR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.