Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bani doar din pix în bugetul Capitalei

Bani doar din pix în bugetul Capitalei

DISTRIBUIȚI

163522 – 17022022 – Bucureștenii care așteaptă să vadă cum va reuși Nicușor Dan să împartă banii Capitalei, în 2022, astfel încât să achite și subvențiile uriașe la căldură și transport, dar să facă și investiții s-ar putea să aibă o mare surpriză, scrie spotmedia.ro.

Cu mare întârziere, primarul general a lansat, miercuri, pe 16 februarie, în dezbatere publică, proiectul de buget al instituției pe care o conduce.

Doar că în acest document, cheltuielile împovărătoare au fost ajustate din pix și subdimensionate. Iar dacă bugetul Primăriei Capitalei va arăta într-adevăr așa, instituția riscă să intre în faliment, peste cel mult jumătate de an.

Anul trecut, Primăria Generală estima că va încasa în jur de 6,9 miliarde de lei. Pentru 2022, previziunile sunt mai rezervate. Adică PMB susține că se așteaptă la venituri de doar circa 5,77 miliarde de lei.

În realitate, judecând după istoricul anilor precendenți, PMB încasează doar puțin peste 4 miliarde de lei.

Marea provocare în întocmirea bugetului pentru anul 2022 ține de acoperirea unor cheltuieli extraordinare.

Mai exact, până anul trecut, cam jumătate din încasările PMB se duceau pe plata subvenției la energie termică și la transportul public în comun.

În 2022, însă, pe fondul scumpirilor din energie, prețul gigacaloriei a crescut, în București. Mai întâi s-a scumpit de la puțin peste 500 de lei la 980 de lei. Iar din ianuare, s-a ieftinit la circa 860 de lei (după reducerea TVA la distribuția de agent termic – n.red.).

În aceste condiții, însă, Termoenergetica SA a cerut de la PMB subvenție în valoare de 2,21 miliarde de lei. E o sumă dublă față de anul trecut.

În plus, potrivit documentelor obținute pe surse de spotmedia.ro – și STB a cerut subvenție de 1,3 miliarde de lei pentru anul în curs.

În aceste condiții, dacă ar încasa tot în jur de 4 miliarde de lei și în 2022, PMB ar rămâne fără bani doar achitând subvențiile pentru transport și termoficare.

PMB are însă cheltuielie mari – de peste jumătate de miliard – și pentru plata unor servicii sociale.

Nu în ultimul rând, instituția trebuie să finanțeze întreținerea orașului (cum ar fi îngrijirea parcurilor și reparații de strazi – n.red.), mai multe spitale, dar și instituții de cultură.

Și peste toate astea, instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda peste 370 de milioane de lei, pe care acesta a câștigat în instanța dreptul de a-i încasa. Anterior – pe finalul mandatului Gabrielei Firea – Constanda a mai pus poprire pe conturile PMB, în încercarea de a-și recupera datoria.

În ciuda faptului că, în 2022, cheltuielile pentru termoficare au crescut exploziv, ele nu se regăsesc în buget.

Mai exact, în proiectului de buget consolidat pus în dezbatare publică de Nicușor Dan, suma necesară pentru subvenții ar urma să se ridice la numai 1,970 miliarde de lei, mai mică și decât cea din bugetul anului trecut, când pentru achitarea subvențiilor s-au propus peste 2,2 miliarde de lei.

Pentru termoficare, în loc de 2,21 miliarde de lei cât a cerut Termoenergetica SA, Nicușor Dan a prevăzut doar 987.982 lei.

E adevărat că Nicușor Dan vrea să scumpească gigacaloria pentru populație cu 70%. Iar dacă grupurile PNL și USR se vor înțelege asupra acestui procent sau a altui cuantum al scumpirii, o parte din suma de 1,2 miliarde de lei solicitată ca subvenție de Termoenergetica SA s-ar acoperi. Dar nu toată suma. Oricum ar fi, Nicușor Dan tot va mai avea nevoie de 500 – 700 de milioane de lei ca să achite subvenția la termoficare.

În realitate, primarul general a avut o reală problemă în includerea cheltuielilor cu termoficarea în buget. Motivul: din cauză că nu știe cu cât va putea scumpi gigacaloria pentru populație, n-are nicio modalitate de a calcula câți bani va trebui să dea de la buget pentru subvenție.

Evident, putea să includă întreaga sumă cerută de Termoenergetica SA în proiectul de buget, sub formă de cheltuială. Dar oricum – chiar și fără să pună la socoteală această cheltuială – banii nu-i ajung.

Pentru transportul în comun, în loc de 1,3 miliarde de lei cât a solicitat STB SA ca subvenție, în 2022, Nicușor Dan a prevăzut doar 983 de milioane de lei. – mai multe pe Spotmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.