Acasă Externe Agenda Europeana Belarus: Declarația Înaltului Reprezentant Josep Borrell cu privire la referendumul constituțional

Belarus: Declarația Înaltului Reprezentant Josep Borrell cu privire la referendumul constituțional

DISTRIBUIȚI

163694 – 28022022 – Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat, într-o declarație, procesul nedemocratic de modificare a Constituției din Belarus, care prevede inclusiv renunțarea la statutul de ţară neutră şi non-nucleară.

”Ieri, regimul belarus a organizat un referendum constituțional într-un context de încălcări pe scară largă a drepturilor omului și de reprimare brutală a acestuia împotriva tuturor segmentelor societății belaruse. Acum sunt peste 1.070 de prizonieri politici. Spațiul pentru dezbateri publice autentice este complet închis și există o utilizare pe scară largă a dezinformării deliberate. În plus, un număr mare de cetățeni din Belarus au fost forțați să plece în exil.

Acestea nu sunt condițiile pentru un proces democratic de revizuire a constituționalității. Mai mult, am observat fraude masive în timpul alegerilor prezidențiale trecute și nimic nu indică îmbunătățiri ale sistemului electoral.

După cum se precizează în raportul intermediar al Comisiei de la Veneția, modificările propuse la constituție îi oferă lui Lukașenko instrumente suplimentare pentru a-și consolida puterea în continuare.

În plus, eliminarea trimiterii din articolul 18 la statutul non-nuclear al Belarusului este un alt element îngrijorător. UE condamnă ferm implicarea Belarusului în agresiunea în curs împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibil și îi vom viza pe cei din Belarus care colaborează cu agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei.

UE își continuă sprijinul ferm pentru o Belarus independentă, suverană și democratică, bazată pe respectarea libertăților fundamentale și a statului de drept”, spune Borrell.

Duminică, în Belarus, a avut loc  un referendum pentru modificarea Constituției, care prevede, între altele, renunțarea la statutul de ţară neutră şi non-nucleară. Referendumul a avut loc în timp ce Belarus a devenit o bază pentru trupele ruse care au invadat Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.