Acasă Bucuresti-Ilfov Ilfov Campanie împotriva cancerului de col uterin inițiată de CJ Ilfov

Campanie împotriva cancerului de col uterin inițiată de CJ Ilfov

DISTRIBUIȚI

163363 – 05022022 – Ieri a avut loc lansarea campaniei împotriva cancerului de col uterin, inițiate de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea.

Evenimentul a fost transmis live și a cuprins prezentările pe acest subiect făcute de Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al CJ Ilfov, Nicoleta Pauliuc, senator PNL de Ilfov, Florentina Mirela Rudeanu, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și dr. Ala Danilceac, medic primar Obstetrică Ginecologie, atestat în onco-ginecologie.

Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al CJ Ilfov: ”Cred în acest proiect. Este un plus pentru sănătatea publică din județul Ilfov. Este foarte important ca informațiile să ajungă la cât mai multe femei pentru ca acestea să fie conștiente de pericolele existente și să înțeleagă importanța efectuării de controale si analize medicale periodice. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, este cel mai important lucru. Fiecare dintre noi este responsabil pentru viața sa. Să renunțăm la vechile convingeri conform cărora vizita la medic poate fi lăsată pe ultimul loc. Acționați astăzi, acum! Vă poate salva viața”.

Nicoleta Pauliuc, senator: ”Putem câştiga lupta împotriva cancerului doar dacă lucrăm în echipă şi ne coordonăm eforturile. În calitate de senator de Ilfov, am promovat în Parlament două legi specifice pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor oncologici care vin în concordanţă cu Planul Naţional de Luptă împotriva Cancerului elaborat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Sănătăţii. Mă bucură că CJ Ilfov face un pas concret prin parteneriatul cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea prin care 100 de paciente vor beneficia de un procedeu inovativ de testare a cancerului de col uterin cu un aparat de ultimă generaţie unic în ţară. Sper din suflet ca doamnele din Ilfov să folosească această facilitate şi să salvăm cât mai multe vieţi. Le urez multă sănătate, putere şi optimism tuturor bolnavilor oncologici din România cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului”.

Florentina Mirela Rudeanu, managerul spitalului din Buftea: ”Planul imediat este să realizăm examinarea a 100 de paciente, în fiecare lună: cinci paciente pe zi, 20 zile lucrătoare. Sunt așteptate la control paciente cu vârste cuprinse între 24 și 64 ani, care au domiciliul/reședința în județul Ilfov și care nu au deja diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Datorită sprijinului pe care l-am primit de la Consiliul Județean Ilfov, procedura va fi gratuită”.

Ala Danilceac, medic primar: ”Aparatul Lu Viva este unul  nou, cu o metodă de examinare inovativă, unic în țară, care există doar la Buftea. Din faptul că avem acest aparat în posesia spitalului rezultă că am făcut un pas foarte mare în lupta împotriva cancerului de col. Cu ajutorul acestuia, timpul de depistare a leziunilor precanceroase este foarte scurt comparativ cu alte investigații specifice, ceea ce reprezintă un avantaj major în managementul bolii”.

Campania este de conștientizare a necesității depistării precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin în județul Ilfov. Este vorba despre implementarea unui proiect-pilot de informare și conștientizare asupra riscurilor generate de infecția cu virusul HPV, cu scopul principal de a diminua incidența cancerului de col uterin în rândul populației. Este un demers foarte important și necesar pentru județul Ilfov și reprezintă o formă de angajament și responsabilitate pe care instituția noastră o are față de ilfoveni.

Protocolul de cooperare cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea are în vedere scăderea incidenței cancerului de col uterin în rândul populației feminine eligibile, fiind un proiect care vine în sprijinul pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 ani, care au domiciliul în județul Ilfov, îmbunătățind astfel considerabil rata de diagnostic a cazurilor de cancer de col uterin și încurajarea tratamentului medical și de suport.

Astăzi, consultul ginecologic poate fi completat cu o examinare non-invazivă, efectuată cu ajutorul unui aparat inovativ care depistează leziunea precanceroasă în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului.

CJ Ilfov va iniția campanii de conștientizare a riscurilor generate de infecția cu virusul HPV și de promovare a accesului pacientelor din Ilfov la investigații medicale moderne. De asemenea, va aloca un buget de 120.000 de lei pentru perioada de șase luni în care se desfășoară proiectul-pilot, sumă aprobată în ședința din 26 ianuarie 2022.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la creșterea calității programului național de screening organizat pentru cancerul de col uterin prin introducerea screening-ului primar, stimularea participării femeilor în program; creșterea accesului femeilor neasigurate la serviciile de diagnostic și tratament ale leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament.

Proiectul urmărește sprijinirea grupului-țintă, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile, care vor beneficia de programe de sprijin (screening).

Cancerul reprezintă o urgență de sănătate publică. Cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare cât și vindecat, dacă este depistat în stadii precoce. România se clasează pe penultimul loc în topul european privind procentul din populația feminină care a făcut un test Babeș-Papanicolau măcar o dată în viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.