Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European solicită accelerarea punerii în aplicare a rezultatelor COP26 de la...

Consiliul European solicită accelerarea punerii în aplicare a rezultatelor COP26 de la Glasgow

DISTRIBUIȚI

  163581 – 22022022 – Consiliul European a aprobat concluzii privind „diplomația UE în domeniul climei: accelerarea punerii în aplicare a rezultatelor de la Glasgow”, care subliniază importanța esențială a diplomației în domeniul climei și a activității UE de sensibilizare a țărilor terțe pentru a accelera punerea în aplicare a rezultatelor COP26 în 2022. Concluziile au stabilit că UE și statele sale membre, în cadrul unei abordări comune „Echipa Europa”, vor colabora cu parteneri din întreaga lume pentru a aborda provocările legate de această punere în aplicare și vor lucra în mod activ la diferitele inițiative și cerințe sectoriale aferente COP26.

În concluziile sale, Consiliul recunoaște că efectele directe și indirecte ale schimbărilor climatice, ale pierderii biodiversității și ale degradării mediului reprezintă riscuri pentru realizarea drepturilor omului, pentru asigurarea securității oamenilor și a statelor, subminând pacea și stabilitatea la nivel mondial și adesea accelerând sau aprofundând vulnerabilitățile și instabilitatea deja existente. În acest context, Consiliul salută atenția sporită acordată de ONU legăturii dintre climă, pace și securitate, dar, de asemenea, reiterează necesitatea integrării sistematice a drepturilor omului în diplomațiile în domeniul climei și energiei.

Consiliul subliniază de asemenea că lipsa finanțării la scara necesară a tranzițiilor energetice reziliente și juste în țările cu venituri medii și mici rămâne un obstacol în calea dezvoltării verzi și durabile. Prin urmare, UE va continua să pună la dispoziția partenerilor o ofertă durabilă, verde și pozitivă pentru dezvoltarea unei infrastructuri de energie, de transport și digitale fiabile și reziliente la schimbările climatice.

În același timp, UE face apel la alte țări dezvoltate să își îndeplinească angajamentul colectiv de a mobiliza 100 de miliarde USD pe an în 2022 și la băncile multilaterale de dezvoltare și la instituțiile financiare internaționale să joace un rol de catalizator pentru mobilizarea sectorului privat și pentru redirecționarea fluxurilor financiare globale către investiții durabile și verzi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.