Acasă Politic Directorul SRI a subliniat, din nou, ”importanța și reala necesitate a actualizării...

Directorul SRI a subliniat, din nou, ”importanța și reala necesitate a actualizării pachetului de legi privind securitatea națională”

DISTRIBUIȚI

163597 – 22022022 – Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a participat marți, 22 februarie, la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. El a prezentat, la solicitarea Comisiei, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina.

În cadrul ședinței, directorul SRI a evidențiat faptul că atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și cele asociate fenomenului ”fake news” s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional.

Eduard Hellvig a prezentat membrilor Comisiei Parlamentare de Control și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi.

Membrilor Comisiei li s-a subliniat ”importanța și reala necesitate a actualizării pachetului de legi privind securitatea națională, cu atât mai mult cu cât mediul regional de securitate este într-o dinamică continuă”.

SRI a informat consistent și timpuriu beneficiarii legali, potrivit competențelor prevăzute de lege, pe subiectele discutate în cadrul acestei ședințe și își reiterează determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale, searată într-un comunicat de presă.

 

Senatorul Cristian Chirteș: SRI a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS.

 

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, senatorul Cristian Chirteș, a declarant că Eduard Hellvig a răspuns întrebărilor Comisiei și a prezentat o situație actualizată a stării generale de securitate, din perspectiva Serviciului Român de Informații fiind punctate efectele pe care criza din Ucraina le poate genera în România și raportarea Serviciului la principalele amenințări la adresa securității naționale rezultate din situația din Ucraina și soluțiile identificate pentru prevenirea și contracararea acestora.

De asemenea, pe agenda discuțiilor a fost pus și subiectul actualizării legislației privind securitatea națională, din perspectiva urgentării adoptării proiectelor de Legi privind sistemul național de apărare și securitate, pentru crearea și perfecționarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situație de criză generată în actualul context regional de securitate.

Din perspectiva Serviciului Român de Informații, principalele riscuri de securitate în contextul dat și care s-au amplificat în ultima perioadă sunt atacurile cibernetice unde, în contextul crizei, au fost detectate activități suplimentare de vulnerabilizare a unor infrastructuri cu valențe critice, acțiunile de spionaj derulate de către serviciile secrete ostile României și sporirea agresiunilor informaționale, iar aici vorbim de dezinformare și fake news.

S-a discutat despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina, iar pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraționist, a efectelor economice asupra României și gestionarea unor operațiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri.

Nu în ultimul rând, senatorul Chirteș a precizat că de ieri SRI a reînceput predarea în totalitate a arhivei fostei securități către CNSAS. Foto: SRI.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.