Acasă Anchete Interne Evaluarea activității desfășurate de IGPFR în anul 2021

Evaluarea activității desfășurate de IGPFR în anul 2021

DISTRIBUIȚI

163505 – 16022022 – Astăzi, 16 februarie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat la Ședința de evaluare a activității desfășurate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Română în anul 2021.

Cu această ocazie, oficialul a subliniat importanța misiunilor desfășurate de polițiștii de frontieră, în anul 2021, în special cele pentru optimizarea supravegherii și controlului la frontieră, combaterea eficientă a infracționalității transfrontaliere, precum și implicarea de care au dat dovadă pentru atingerea obiectivelor asumate în documentele programatice, în planurile de activitate și parteneriatele naționale și internaționale.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost apreciată activitatea Poliției de Frontieră de anul trecut, an care a solicitat eforturi suplimentare atât în  îndeplinirea misiunilor curente, cât și în misiunile desfășurate în prima linie a luptei cu pandemia, reiterând faptul că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră este o instituție profesionistă, de bază în arhitectura națională, dar și internațională de securitate, ordine și siguranță publică.

„Cu toate că nu a fost ușor, ați dovedit că aveți capacitatea să prioritizați foarte bine sarcinile, să vă organizați și să oferiți cetățenilor un serviciu public de calitate, în condiții dificile de trafic și control la frontiere. Activitatea dumneavoastră este cu atât mai importantă cu cât România gestionează cea mai lungă frontieră terestră externă a Uniunii Europene, în lungime de peste 2.070 km. Din această perspectivă, aveți în lucru un dosar extrem de important la nivel european, care are un calendar de finalizare foarte clar asumat și anume implementarea interoperabilității sistemelor de informații și aici mă refer la sistemele de intrare-ieșire, respectiv sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Asigurarea acestor sisteme este crucială și contribuie la creșterea securității cetățenilor prin consolidarea capacității autorităților naționale în domeniul prevenirii, depistării și investigării infracțiunilor grave, cu scopul de a îmbunătăți securitatea europeană și mai ales gestionarea frontierelor externe.”

Totodată, ministrul a reamintit rolul important pe care polițiștii de frontieră l-au avut în desfășurarea acțiunilor de depistare și anihilare a migrației ilegale, infracționalității transfrontaliere, traficului de migranți, precum și infracțiunile de fals și uz de fals, care au înregistrat creșteri semnificative în anul 2021, comparativ cu anul 2020.

„Pentru a face față acestei presiuni migraționiste, a fost nevoie să identificați soluții bine fundamentate care s-au reflectat în măsuri concrete de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei. Așadar, voi sunteți primul scut în fața criminalității transfrontaliere și a traficului ilegal și trebuie să sporiți vigilența la maxim. Pentru consolidarea unei atitudini proactive în activitatea dumneavoastră, pentru a oferi un răspuns prompt și descurajant celor care încalcă legea, puneți în continuare un accent deosebit pe îmbunătățirea dotărilor cu tehnică  și echipamente moderne, care vă sunt indispensabile în misiuni și care vă asigură protecția și sprijinul necesar în identificarea ilegalităților și autorilor acestora.”

La finalul Ședinței de evaluare, ministrul a felicitat comanda Poliției de Frontieră Române pentru preocuparea permanentă de a îmbunătăți condițiile de lucru și de a se adapta noilor cerințe ale societății, aducând în atenție un obiectiv central al activităților desfășurate de polițiștii de frontieră: creșterea gradului de siguranță a cetățenilor. Pe dimensiunea cooperării internaționale, ministrul a menționat contribuția avută și rezultatele remarcabile obținute în cadrul misiunilor desfășurate sub egida FRONTEX.

„Prin prisma specificului activității dumneavoastră, sunteți una dintre cele mai expuse și implicate structuri ale MAI în domeniul cooperării internaționale. Anul 2021 a fost unul bogat pe această linie de activitate și aș evidenția, în special, colaborarea pe care dumneavoastră ați avut-o cu FRONTEX. În cadrul acestor misiuni au fost angrenați peste 260 de polițiști  de frontieră, dar și capabilități diverse. Am beneficiat, la rândul nostru, de pe urma acestui parteneriat, în cadrul eforturilor sporite de supraveghere a frontierelor cu Serbia și gestionării fenomenului migraționist.”

La activitatea din această dimineață au fost prezenți Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Pavel Popescu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Tot cu această ocazie, demnitarul a participat și la inaugurarea sediului destinat Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP), structură a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră ce utilizează datele din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian pentru prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Astfel, noua clădire are capacitatea de a găzdui atât personalul propriu, cât și reprezentanții celorlalte autorități competente naționale, obiectivul general fiind îmbunătățirea schimbului de informații în vederea înlăturării amenințărilor la adresa securității naționale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.