Acasă Economie Întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini

Întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini

DISTRIBUIȚI

 163361 – 04022022 – Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație care reunește peste 120 dintre cele mai mari companii românești cu capital străin.

La întâlnirea cu delegația investitorilor, condusă de președintele FIC, Cristian Secoșan, au mai participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Marcel Boloș, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, alături de consilierul de stat George Agafiței, reprezentanți ai ministerelor Finanțelor, Energiei și Mediului, Apelor și Pădurilor.

Participanții au subliniat importanța investițiilor pentru redresarea economiei și nevoia de a stimula investițiile străine, care sunt o componentă cheie a creșterii economice.

„Salut inițiativele Consiliului Investitorilor Străini și apreciez că suntem angajați în atingerea aceluiași scop: dezvoltarea si îmbunătățirea mediului de afaceri din România. Astfel de întâlniri contribuie la menținerea contactului permanent cu realitatea mediului de afaceri și implicit la evaluarea și calibrarea impactului unei modificări în legislație. Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între Guvern și comunitatea de afaceri ne ajută în eforturile de a atrage în mod consecvent investițiile companiilor cu capital străin și ne așteptăm să aibă drept rezultat definitivarea unui proces legislativ previzibil și a unor politici publice bazate pe date, analize și studii de impact- elemente de bază pentru consolidarea unei relații de încredere cu investitorii”, a declarat premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă.

La rândul lor, reprezentanții investitorilor străini au arătat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea de parteneriat pentru asigurarea unei direcții sustenabile orientată către beneficii pentru mediul social și guvernanță corporativă.

Totodată, a fost evidențiată nevoia ca investițiile străine din România sa aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenorialului și mediului de afaceri.

Prim-ministrul a arătat, cu aceasta ocazie, că este nevoie de educarea și pregătirea antreprenorilor români. Pe de alta parte, programele educaționale trebuie sa fie adaptate cerințelor pieței forței de muncă, perspectivă inclusă în programul Romania Educată.

În privința predictibilității necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, premierul a dat asigurări că strategia fiscală pentru anul următor va fi anunțată încă din luna aprilie a acestui an.

Din perspectiva energiei, a fost menționată valoarea celor peste 20 miliarde de euro investiții străine în acest domeniu, fiind analizat impactul creșterii prețurilor atât asupra competitivității economice cât și asupra consumatorilor casnici. Investitorii au menționat nevoia unei legislații adecvate în domeniu, precum și a dezvoltării de noi investiții în sisteme de generare a energiei și a combustibilului alternativ, fiind necesare eforturi suplimentare pentru obținerea eficienței energetice.

Infrastructura digitală și un cadru legislativ favorabil conectivității au reprezentat, de asemenea, teme de dialog, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea acesteia și depășirea decalajelor digitale dintre mediul urban și cel rural.

„Digitalizarea nu înseamnă mutarea birocrației pe calculator. Lucrăm la dezvoltarea sistemului de Cloud, iar înființarea Centrului de securitate cibernetica la București este o confirmare a recunoașterii rolului României la nivel European”, a declarat prim-ministrul.

Guvernul are ca prioritate sporirea gradului de colectare și reducerea evaziunii fiscale în condițiile în care prima lună a acestui an a adus deja o creștere a colectării. În plus, activarea sistemului electronic de facturare business-to-business de la 1 aprilie este o măsură care poate genera un plus de claritate și eficientizare a sistemului de colectare a taxelor.

Participanții au analizat și măsurile necesare din perspectiva dezvoltării durabile pentru protejarea mediului și combaterea efectelor schimbărilor climatice menționând oportunitățile oferite de Green-dealul lansat la nivelul UE si elaborarea unui plan privind economia circulara.

„Trebuie să identificăm politicile publice și instrumentele necesare pentru a valorifica împreună investițiile pe care le avem în vedere, la nivel guvernamental, dar și la nivelul investitorilor străini care se dezvoltă în țara noastră. Am alocat anul acesta cea mai mare sumă pentru investiții – 88 miliarde lei. Vom investi, în următorii ani, alte 80 miliarde euro din bani europeni. Pentru ca aceste zece miliarde de euro pe an să genereze efecte, Guvernul trebuie să aibă capacitatea și mecanismele să îi concretizeze în proiecte. Vom înființa o structură guvernamentală care se va ocupa de investițiile străine în România, dar și de promovarea exportului românesc. Să investim împreună”, a declarat premierul Nicolae- Ciucă.

Informații suplimentare:

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în primele 11 luni ale anului 2021, 6.866 milioane euro (comparativ cu 2.397 milioane euro în perioada ianuarie – noiembrie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1 367 milioane euro.

Detalii aici: https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=20477

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.