Acasă Cultura/Media Ioana Tinculeasa, prima femeie romă care și-a câștigat libertatea în instanțele de...

Ioana Tinculeasa, prima femeie romă care și-a câștigat libertatea în instanțele de judecată din Țara Românească

DISTRIBUIȚI

163526 – 17022022 – O sclavă romă din Valahia a reușit să-și câștige singură libertatea, după o luptă cu boierii și Divanul Domnesc. E vorba de Ioana Tinculeasa, care la 17 iulie 1853, după zece ani de procese, este declarată „liberă de sclavie”.

Procesul Ioanei Tinculeasa este unic în istoria României. El a fost descoperit în arhivele statului român, de către cercetătorii romi de la CNCR-RK. Procesul a fost finalizat cu trei ani înainte ca domnitorul Barbu Știrbei să desființeze oficial sclavia romilor în Țara Românească, pe 20 februarie 1856. Acesta este subiectul unui scurt film care va fi prezentant vineri, 18.02.2022, de către Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai acestei etnii și oficialități ale diverselor instituții ale statului.

Acesta e trailer-ul filmului https://fb.watch/bcwGNiiDzM/ .

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher organizează, la 18 februarie 2022, începând cu orele 10:30, Conferința Națională ”20 Februarie, 166 de ani de la Dezrobirea Romilor în spațiul românesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.