Acasă Externe Agenda Europeana ISIL/Da’esh și Al-Qaida: două grupuri și două persoane adăugate pe lista de...

ISIL/Da’esh și Al-Qaida: două grupuri și două persoane adăugate pe lista de sancțiuni a UE în materie de terorism

DISTRIBUIȚI

163582 – 22022022 – Consiliul European a decis să adauge în cadrul regimului de sancțiuni al UE două grupuri și două persoane care au legături cu Al-Qaida și cu ISIL/Da’esh și care își desfășoară activitatea în Afganistan și în regiunea învecinată.

Măsurile vizează „Al-Qaida în subcontinentul indian” (AQIS – o filială regională a Al-Qaida) și pe liderul acesteia, Osama Mahmood, precum și pe Aziz Azam, purtător de cuvânt al „ISIL-K” (Provincia Khorasan a Statului Islamic) și „Da’esh – Provincia Hind”,grupare afiliată ISIL/Da’esh care își desfășoară activitatea în India.

Persoanele și entitățile sancționate sunt implicate în planificarea și executarea de atacuri teroriste în Afganistan și în țările învecinate. Acestea reprezintă, prin urmare, o amenințare gravă și constantă la adresa stabilității regionale și internaționale. Prin activitățile lor de propagandă, acestea au jucat, de asemenea, un rol-cheie în promovarea ideologiei jihadiste violente a Al-Qaida și a Da’esh și în incitarea la acte teroriste în sprijinul acestor organizații.

Odată cu aceste noi măsuri, un total de opt persoane vor face acum obiectul unei interdicții de călătorie și al înghețării activelor, iar două entități vor face obiectul înghețării activelor. În plus, li se interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția persoanelor și a entităților incluse pe listă.

Decizia confirmă hotărârea de neclintit a UE de a combate amenințarea teroristă persistentă reprezentată de Da’esh, Al-Qaida și afiliații lor la nivel regional. UE își menține angajamentul de a lua măsuri ferme împotriva celor care continuă să amenințe pacea și securitatea internațională prin planificarea, finanțarea și comiterea de atacuri teroriste, precum și prin răspândirea propagandei lor teroriste letale în întreaga lume.

UE este în măsură să adopte în mod autonom măsuri restrictive împotriva ISIL (Da’esh) și Al-Qaida și a persoanelor, grupurilor, întreprinderilor și entităților asociate cu acestea, începând din septembrie 2016. Regimul de sancțiuni al UE este independent de regimul care permite adoptarea de sancțiuni la nivelul ONU, dar complementar acestuia.

Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor în cauză, vor fi publicate în Jurnalul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.