Acasă Politic Lege privind simplificarea procesului de redobândire a cetățeniei române

Lege privind simplificarea procesului de redobândire a cetățeniei române

DISTRIBUIȚI

163574 – 21022022 – Radu Mihail și Iulian Lorincz, parlamentari USR de Diaspora, au depus o inițiativă legislativă în sprijinul celor care dobândesc sau redobândesc cetățenia română. Este vorba de reducerea de la 60 de zile la 10 zile a termenului pentru transcrierea actelor de stare civilă.

Legislația actuală prevede că transcrierea efectivă a actelor de stare civilă se realizează într-un termen de 60 de zile de la data depunerii jurământului de credință față de România, timp în care persoanele care (re)dobândesc cetățenia română nu au CNP și nici acces la servicii sociale sau medicale, nu se pot înscrie pentru a frecventa cursurile unor unităţi de învăţământ și nu se pot angaja, întrucât toate aceste interacţiuni cu instituţiile publice necesită deținerea unui CNP şi/sau a unui document de identitate emis de statul român.

Proiectul modifică art. 41 din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă în sensul reducerii de la 60 de zile la 10 zile a termenului de transcriere a actelor de stare civilă în cazul (re)dobândirii cetățeniei.

Numărul persoanelor care vor beneficia de modificările legii nu este deloc de neglijat dacă ținem cont că, în perioada 2016-2020, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a aprobat 319.117 cereri de redobândire și 2.633 cereri de acordare a cetățeniei române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.