Acasă Politic Legea prin care pacientul cu afecțiuni oncologice are dreptul la evaluare și...

Legea prin care pacientul cu afecțiuni oncologice are dreptul la evaluare și consiliere psihologică gratuite, adoptată de Parlament

DISTRIBUIȚI

163345 – 03022022 – Proiectul de lege al senatorului PNL de Ilfov Nicoleta Pauliuc, prin care pacientul cu afecțiuni oncologice are dreptul la evaluare și consiliere psihologică gratuite, a fost aprobat de Camera Deputaţilor (for decizional). Prin acest act normativ se acordă până la 45 de zile de concediu plătit şi tratament psihologic gratuit aparţinătorilor pacienţilor bolnavi de cancer. Legea urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui României.

Vor beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului în vârstă de peste 18 ani, cu afecţiuni oncologice, asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la operaţii şi tratamente medicale prescrise de medicul specialist. De asemenea, în fiecare an în care primeşte concedii medicale pentru îngrijirea pacientului oncologic, însoțitorul va avea dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică. De aceleași drepturi la evaluare și consiliere psihologică beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice.

„Ştiu foarte bine, inclusiv din experienţă proprie că, de foarte multe ori, apropiaţii bolnavilor de cancer care îi însoţesc pe aceştia la tratament suferă o traumă psihologică la fel de mare ca pacientul însuşi. Tocmai de aceea am insistat ca statul român să le ofere acestora câteva şedinţe de consultaţii psihologice absolut necesare pentru a trece peste momentul greu. O astfel de legislaţie există şi în alte state europene. De asemenea, însoţitorii vor primi şi concediu atunci când merg cu bolnavii de cancer la tratament. Nu puţine sunt cazurile când bolnavii sunt singuri pe holurile secţiilor de oncologie ale spitalelor, pentru că nu are cine să-i însoţească având în vedere că apropiaţii nu-şi pot lua liber de la serviciu”, a declarat Pauliuc.

Legea adoptată de Parlament este în acord cu Planul Naţional de Combatere a Cancerului prezentat recent de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Sănătăţii.

Conform Globocan (cea mai mare şi integrată platformă din lume de urmărire a cazurilor de cancer), în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri și 54.486 de decese. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, au fost diagnosticaţi cu cancer mai mulţi oameni decât au oraşe precum Suceava, Drobeta Turnu Severin sau Râmnicu Vâlcea şi, din păcate, au murit mai mulţi oameni decât populaţia unor localităţi ca Vaslui, Bârlad, Roman sau Turda.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.