Acasă Politic Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Protecției Civile din România

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Protecției Civile din România

DISTRIBUIȚI

 163692 – 28022022- „Marcăm astăzi 89 de ani de la înființarea primei structuri de protecție civilă în România, o componentă de bază a securității naționale menită să identifice riscurile și să protejeze populația, bunurile și mediul în situații de urgență.

Situația de securitate din vecinătatea României continuă să se deterioreze și trebuie să fim în măsură să gestionăm consecințele generate de agresiunea rusă în Ucraina. Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență a demonstrat că este în măsură să facă față tuturor provocărilor și este acum în prima linie a eforturilor naționale pentru asistență umanitară.

Activitățile specifice și atribuțiile structurilor de protecție civilă au devenit tot mai complexe, pentru a face față evoluțiilor de orice natură care pot genera anumite situații de risc, iar rezultatele lor se reflectă în zeci de mii de vieți și bunuri salvate sau puse la adăpost în caz de accidente majore, catastrofe naturale ori alte pericole de anvergură.

Dacă ne raportăm la ultimii doi ani, puternic marcați de evoluții generate sau accelerate de pandemie, este evident că măsurile speciale și extraordinare care s-au impus în această perioadă au pus sistemul de răspuns la urgențe în fața unor situații inedite și le-au forțat într-o anumită măsură limitele de funcționare.

În tot acest angrenaj, perfect articulat, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență a fost pilonul central în efortul comun, interinstituțional de cooperare și de răspuns rapid la situațiile de protecție civilă.

De aceea, în calitatea mea de președinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență și coordonator al activității de Protecție Civilă în România, felicit Departamentul pentru Situații de Urgență și structurile sale aflate în coordonare sau coordonare operațională, pentru implicarea și modul profesionist în care au reușit să depășească momentele cele mai dificile. Întreaga activitate susținută de specialiștii în situații de urgență din România și dedicată protecției cetățenilor, nu numai în fața pandemiei, ci și a celorlalte situații de protecție civilă cu care ne-am confruntat, merită tot respectul și admirația noastră.

Pompieri, specialiști în protecție civilă, medici, asistenți, paramedici, voluntari, toți ceilalți profesioniști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Aviație, din domeniul intervențiilor de salvare montană – Salvamont și nu numai, sunt oră de oră la datorie. Munca lor este prețuită deopotrivă în plan intern, dar și de partenerii noștri externi cu care acești profesioniști în slujba vieții au colaborat în diferite misiuni de salvare desfășurate pe teritoriul altor state.

Exemplul lor de solidaritate umană, curaj și dedicație, milioanele de situații individuale și colective la care au intervenit doar anul trecut, atât în plan național, cât și internațional, confirmă o dată în plus valoarea umană și profesională a personalului care asigură acțiunile de protecție civilă.

Sunteți pregătiți! Sunteți gata să asigurați toate măsurile necesare pentru a prelua fluxurile de refugiați. În calitatea mea de conducător al Guvernului, am încredere în dumneavoastră. Avem mulți profesioniști pe care ne putem baza în asigurarea siguranței cetățenilor, putem continua proiectele ambițioase demarate și există potențial pentru a dezvolta proiecte noi.

În numele Guvernului României, mulțumesc întregului personal din Departamentul pentru Situații de Urgență și tuturor celor implicați în acțiunile de protecție civilă.

Vă doresc mult succes în misiunea dumneavoastră!”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.