Acasă Externe NATO se gândește la o poziție militară pe termen mai lung în...

NATO se gândește la o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est

DISTRIBUIȚI

 163387 – 08022022 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța ia în considerare o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-și consolida apărarea, în timp ce tensiunile rămân ridicate din cauza consolidării militare a Rusiei în apropierea Ucrainei, relatează Reuters.

„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces care se desfășoară acum în cadrul NATO”, a declarat Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Miniștrii Apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăriri la următoarea lor reuniune din 16-17 februarie. Guvernele occidentale au îndemnat Moscova să retragă trupele de la granițele Ucrainei, mai ales dacă Rusia dorește să vadă mai puține desfășurări în statele aliate din estul NATO.

„Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puțin NATO în apropierea granițelor, obține contrariul”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său estic după anexarea Crimeei de către Moscova la Ucraina în 2014.

În prezent, NATO are trupe care intră și ies prin rotație din Europa de Est, o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.

De la țările baltice până la Marea Neagră, desfășurările de trupe ale NATO au fost intenționat ușoare, spun oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar nu să provoace o nouă agresiune rusă. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali ca potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nu s-a luat nicio decizie.

În plus față de trupele americane aflate deja în Polonia, aproximativ 1.700 de militari americani, în principal din Divizia 82 Aeropurtată, sunt dislocați săptămâna aceasta din Fort Bragg, Carolina de Nord, în această țară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.