Acasă Externe Oficial rus, la ONU: „Dați-mi voie să vă cer iertare în numele...

Oficial rus, la ONU: „Dați-mi voie să vă cer iertare în numele tuturor rușilor care nu au putut preveni acest război”

DISTRIBUIȚI

 163682 – 28022022 – Șeful delegației ruse la o conferință importantă a ONU privind schimbările climatice a cerut iertare, duminică, pentru invadarea Ucrainei, spunând că Rusia nu are justificare pentru acțiunile sale. Discursul a fost confirmat pentru France24 de mai multe surse care l-au auzit vorbind pe Oleg Anisimov la întâlnirea virtuală. Intervenția surprinzătoare a rusului Oleg Anisimov în cadrul summitului cu ușile închise a urmat unei declarații a omologului său ucrainean, Svitlana Krakovska, care a vorbit cu pasiune despre situația dificilă a țării sale. „Dați-mi voie să vă cer iertare în numele tuturor rușilor care nu au putut preveni acest război”, a spus Oleg Anisimov în ședința de final a forumului virtual, format din 195 de națiuni, potrivit declarațiilor a trei surse care l-au auzit vorbind. „Cei care văd ce se întâmplă”, a adăugat el, vorbind în rusă, „nu reușesc să găsească nicio justificare pentru atacul asupra Ucrainei”.

Când a fost rugat de AFP să comenteze privind cele declarate la summit, Anisimov a spus: „Mi-am exprimat opinia și atitudinea personală” și nu ar trebui luate drept „o declarație oficială a delegației ruse”.

Anisimov este un veteran al Comisiei interguvernamentale pentru schimbările climatice de la ONU, participând mai întâi ca om de știință și expert în regiunea arctică. El a contribuit la rapoartele anterioare în calitate de autor principal.

Declarația lui Anisimov, care și-a mai exprimat și „uriașa admirație” pentru delegația ucraineană, a fost o surpriză deosebită. „Știe că există un risc pentru el, a fost un mesaj foarte sincer”, a spus un alt participant.

Anterior declarației lui Anisimov, reprezentanta Ucrainei, care a încercat să continue să lucreze în ciuda atacului asupra țării sale, a vorbit la conferință duminică dimineață. „Nu ne vom preda în Ucraina și sperăm că lumea nu se va preda în construirea unui viitor rezistent privind clima”, a spus ea în engleză, potrivit mai multor surse. Tot mai mulți ruși sparg zidul tăcerii. Sursa: Libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.