Acasă Externe Agenda Europeana Președintele Iohannis a cerut urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în...

Președintele Iohannis a cerut urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în România

DISTRIBUIȚI

163657 – 25022022 – Președintele României, Klaus Iohannis, a găzduit, vineri, 25 februarie 2022, alături de Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat în format hibrid. Pe lângă liderii statelor din Formatul B9, la discuții a mai participat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță Administrația Prezidențială.

Această reuniune la nivel înalt a fost convocată în contextul agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precedate de recunoașterea ilegală de către statul rus a autoproclamatelor provincii Donețk și Lugansk, părți integrante ale teritoriului Ucrainei.

Reuniunea B9 a avut loc și în contextul Summitului NATO, desfășurat în aceeași zi.

Președintele României a salutat, în cadrul intervenției sale, coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce privește gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului Estic, care afectează în mod substanțial securitatea europeană, euroatlantică și globală.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a evidențiat valoarea adăugată a dialogului în acest cadru pentru atingerea obiectivelor Aliate, în general, precum și pentru pregătirea Summitului extraordinar al NATO de astăzi.

Președintele României a condamnat în termenii cei mai fermi acțiunea inacceptabilă a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei, subliniind că acesta este un act care aduce prejudicii grave asupra dreptului internațional și ordinii internaționale bazate pe reguli. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acesta reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele României a reliefat, și în acest context, solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean și a reafirmat sprijinul deplin al țării noastre pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, pentru poporul ucrainean și a conducerii țării alese în mod democratic, precum și pentru dreptul acestui stat de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate.

Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, președintele Klaus Iohannis a reiterat că evoluțiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente și unitare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, precum și necesitatea urgentării creării Grupului de Luptă al NATO în România.

Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii din regiune care se află sub presiunea Rusiei, în special Republica Moldova și Georgia, inclusiv pentru creșterea rezilienței acestora.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că Rusia deține toată responsabilitatea pentru situația curentă și că trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară.

Aliații reuniți în Format B9 au discutat și despre sprijinul pe plan politic, economic și umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.