Acasă Politic Presedintele Klaus Iohannis la reuniunea informală organizată de Președintele Republicii Franceze, Emmanuel...

Presedintele Klaus Iohannis la reuniunea informală organizată de Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron

DISTRIBUIȚI

163493 – 15022022 –  Președintele Klaus Iohannis, va participa miercuri, 16 februarie 2022, la Paris, la invitația Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la un dineu de lucru informal privind situația de securitate din Sahel. De asemenea, Președintele României va lua parte, în perioada 17-18 februarie 2022, la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană (UE) – Uniunea Africană (UA), organizat la Bruxelles.

Cu prilejul reuniunii de la Paris din 16 februarie, țările din regiune și partenerii lor internaționali angajați în lupta împotriva grupărilor teroriste vor discuta despre evoluțiile politice și militare/de securitate din teren, reconfirmând voința de a-și continua parteneriatul pe termen lung pentru a face față împreună tuturor provocărilor reprezentate de amenințarea teroristă, în beneficiul securității europene, dar și al securității cetățenilor din statele saheliene, inclusiv prin noi forme de angajament.

Președintele Klaus Iohannis va reitera cu acest prilej angajamentul ferm al României pentru securitatea regiunii Sahel, materializat prin participarea țării noastre la misiunile UE și ONU din regiune, respectiv prin decizia de a lua parte la Forța Takuba, reuniunea urmând să dezbată viitorul acestei misiuni în contextul recentelor evoluții securitare din Sahel.

Participarea Președintelui României la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană de la Bruxelles, din perioada 17-18 februarie, se înscrie în seria demersurilor întreprinse de statul român pentru creșterea profilului în plan global, în mod special prin mai buna valorificare a relațiilor în plan bilateral și multilateral cu țările de pe continentul african, precum și pentru evidențierea contribuției țării noastre la dezvoltarea și securitatea continentului african, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

În cadrul lucrărilor Summitului, Președintele Klaus Iohannis va evidenția eforturile constante ale României în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor comune UE-UA, axate pe  pace, securitate și bună guvernare; sprijinirea sectorului privat și integrarea economică; dezvoltarea economică sustenabilă prin educație, cultură și formare profesională; finanțare pentru creștere economică și durabilă; schimbări climatice și tranziția energetică; sisteme de sănătate și producția de vaccinuri.

Participarea României la Summit, la cel mai înalt nivel, contribuie la revitalizarea legăturilor tradiționale ale țării noastre cu statele africane, în scopul identificării de noi oportunități reciproc benefice, precum și la reconsolidarea profilului României de donator de asistență pentru dezvoltare, mai ales în domeniul educațional.

Summitul UE–UA din acest an reprezintă un moment de referință pentru relațiile dintre cele două continente, prin transformarea parteneriatului dintre cele două organizații într-un format bazat pe egalitate și responsabilitate, eficient, dinamic și inovativ, menit să asigure promovarea priorităților comune.

În marja participării la Summitul UE – Uniunea Africană, Președintele României, Klaus Iohannis, va avea și o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.