Acasă Social Educatie Primăria Sfântu Gheorghe va subvenționa cursuri de limba română

Primăria Sfântu Gheorghe va subvenționa cursuri de limba română

DISTRIBUIȚI

 163354 – 04022022 – Primăria municipiului Sfântu Gheorghe şi Universitatea Babeş-Bolyai încep în acest an un program multianual pentru tineret de învăţare a limbilor română şi maghiară, care va fi subvenţionat din bugetul local.

Programul s-a conturat în urma unei consultări avute anul trecut cu tinerii din municipiu care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

”Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri să folosească limbile română şi maghiară în viaţa de zi cu zi, deoarece sistemul şcolar le oferă elevilor maghiari o perspectivă mai mult literară asupra limbii române şi mai puţin asupra limbajului cotidian, iar elevii români nici măcar nu pot învăţa limba maghiară. Cred că ambele cazuri ar putea face mai facilă găsirea unui loc de muncă, atât pentru tinerii maghiari în orice alt oraş din ţară, dar şi pentru tinerii români să găsească un loc de muncă într-un municipiu precum Sfântu Gheorghe, unde populaţia este majoritar maghiară”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina.

Primarul Antal Arpad a declarat joi, 3 februarie, că în prima fază pentru acest program va fi alocat un buget de 100.000 de lei, care va putea fi suplimentat dacă vor exista solicitări.

Potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local, programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani care au domiciliul sau reşedinţa în Sfântu Gheorghe și sunt angajaţi sau studenţi în municipiu.

Practic, prin acest program autorităţile locale şi-au propus să acorde un sprijin financiar de 700 de lei fiecărui cursant, diferenţa de preţ urmând să fie suportată din fonduri proprii de către participanţi.

Cursurile vor fi compuse dintr-un modul de 120 de ore şi vor fi organizate în două sesiuni, respectiv aprilie-iulie şi septembrie-decembrie, pentru 2-3 grupe a câte maximum 14 persoane/sesiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.