Acasă Politic PSD nu susține legea care elimină cumulul pensie-salariu la stat

PSD nu susține legea care elimină cumulul pensie-salariu la stat

DISTRIBUIȚI

163311 – 01022022 – PSD nu susține un proiect de lege inițiat de PNL, aflat în circuitul parlamentar, care elimină cumulul pensie-salariu la stat și permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, au declarat pentru G4Media surse social-democrate. PSD susține că proiectul ar fi neconstituțional.

PSD-iștii susțin că, în ceea ce privește creșterea opțională a vârstei de pensionare, prevederea nu ar fi constituțională pentru că asta ar însemna ca persoana în acuză să renunțe la dreptul de a lua banii pentru care a contribuit.

Proiectul de lege a fost promovat de Guvernul Cîțu și trimit în Parlament în iunie 2021.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani ar fi introduse o serie de reglementări speciale: Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie. Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.

Au fost introduse unele excepții de la regula suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție – excepție introdusă pentru ca legea să fie constituțională, persoanele care beneficiază de drepturi de autor, personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții personali ai persoanelor cu handicap, asistenții maternali și îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.