Acasă Politic Reuniune bilaterală a miniștrilor Apărării din România și Republica Moldova

Reuniune bilaterală a miniștrilor Apărării din România și Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

163448 – 11022022 – În marja ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, desfășurată vineri, 11 februarie, la Chișinău, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au semnat un Protocol privind colaborarea în domeniul învățământului militar.

Documentul detaliază modalitățile practice de realizare a unui program de schimb între elevii, studenții și cursanții instituțiilor militare de învățământ din cele două țări.

Protocolul, încheiat pe o durată de 10 ani, oferă și cadrul de colaborare în domeniul armonizării proceselor de învățământ, activități de cercetare, cultural-aplicative și modernizării infrastructurii didactice.

Cu prilejul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, miniștrii au avut o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, dezvoltată începând cu anul 2000, și perspectivele de intensificare a acesteia, sub auspiciile Parteneriatului Strategic semnat între cele două țări în anul 2010.

            „Este important ca societatea civilă să conștientizeze angajamentul ferm și sprijinul substanțial al țării noastre pentru bunăstarea Republicii Moldova. În parcursul dumneavoastră către integrarea europeană, puteți conta pe întreg sprijinul României„, a declarat Vasile Dîncu.

În vederea întăririi securității regionale și dezvoltării cooperării militare, ministrul apărării naționale a transmis un semnal de încurajare a aderării Republicii Moldova la Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), care ar permite participarea la proiectele dezvoltate în cadrul acestei inițiative.

Totodată, oficialul român a subliniat și importanța consolidării rezilienței în situații de criză, cu referire la sprijinul  reciproc  pe care România și Republica Moldova și l-au acordat în timpul pandemiei de COVID-19.

„Am dovedit recent, încă o dată, că putem conlucra eficient, acordându-ne reciproc sprijin în situații dificile. În 2020, medici și asistenți din România, inclusiv medici militari, au venit în sprijinul colegilor de peste Prut, pentru ca în 2021 personal medical din Republica Moldova să ofere sprijin colegilor din România, a subliniat Vasile Dîncu.

La rândul său, ministrul Anatolie Nosatîi și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de România în domenii esențiale de cooperare – asigurarea participării militarilor celor două armate la exerciții comune atât în România, cât și în Republica Moldova și asigurarea unui număr important de locuri în instituțiile de învățământ militare românești pentru personal al Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Anatolie Nosatîi a menționat, de asemenea, expertiza și asistența valoroasă acordată de România în contextul implementării obiectivelor din cadrul unor importante inițiative de cooperare – Planul de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană și Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO, în special Pachetul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI).

„România a fost și este un partener strategic important pentru Republica Moldova. De-a lungul timpului, am reușit să construim relații de prietenie sincere, necondiționate și confirmate prin numărul mare de proiecte, programe și acțiuni comune, direcționate spre dezvoltarea sectorului de apărare al țării noastre. În acest sens, mizăm în continuare pe experiența partenerilor români în reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, care este un deziderat important pentru guvernarea actuală, precum și fortificarea capabilităților Armatei Naționale pentru participarea în operațiuni internaționale de menținere a păcii„, a declarat Anatolie Nosatîi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.