Acasă Externe Agenda Europeana Reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

DISTRIBUIȚI

163652 – 25022022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă astăzi, 25 februarie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE.

Reuniunea are ca scop abordarea efectelor agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuțiilor liderilor europeni de la Consiliul European din 24 februarie 2022, în vederea adoptării unui pachet substanțial, robust și cuprinzător de sancțiuni la adresa Rusiei, așa cum a fost decis politic de liderii europeni la reuniunea la nivel înalt de ieri, la care a participat și Președintele României Klaus Iohannis. Astfel, Consiliul European a convenit adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecințe masive și severe asupra Rusiei, precum și un nou pachet de sancțiuni individuale și economice asupra Belarus.

În acest context, ministrul român de Externe va reitera mesajele de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii bazate pe reguli și va menționa și responsabilitatea Belarus în susținerea agresiunii Rusiei.

Șeful diplomației române va reitera importanța menținerii unității UE și a coordonării cu partenerii, în special SUA, dar și cu NATO și alți actori internaționali pentru gestionarea actualei crize, ținând cont de toate dimensiunile și implicațiile sale.

De asemenea, în continuarea acordului politic din cadrul Consiliului European din 24 februarie 2022 asupra pachetului de măsuri restrictive suplimentare, ministrul Bogdan Aurescu va susține necesitatea continuării coordonării strânse a reacțiilor și a abordărilor UE, alături de parteneri și aliați, concomitent cu o comunicare publică coerentă și unitară pentru a spori potențialul de descurajare al sancțiunilor.

Ministrul român de Externe va aminti sprijinul umanitar acordat Ucrainei de România, precum și sprijinul acordat altor parteneri internaționali pentru evacuarea prin România a unor cetățeni străini aflați în Ucraina.

Totodată, oficialul român va menționa importanța sprijinirii în actualul context și a celorlalți parteneri estici, în special R. Moldova și Georgia, a căror reziliență trebuie consolidată, precum și susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celor două state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.