Acasă Externe Agenda Europeana România – obligată să actualizeze hărțile zonelor cu risc de inundație

România – obligată să actualizeze hărțile zonelor cu risc de inundație

DISTRIBUIȚI

 163417 – 10022022 – Comisia Europeană reamintește României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului și Slovaciei obligația lor de a pune la dispoziție hărți actualizate ale zonelor cu risc de inundație.

Comisia solicită României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului și Slovaciei să își actualizeze hărțile zonelor cu pericol de inundații și hărțile zonelor cu risc de inundații în conformitate cu Directiva (2007/60/CE) privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații. Hărțile zonelor cu pericol de inundații ar trebui să acopere zonele geografice care ar putea fi inundate, în timp ce hărțile zonelor cu risc de inundații arată potențialele consecințe negative asociate acestor scenarii de inundații. Aceste hărți stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundații.

Inundațiile catastrofale din Germania și din Belgia din iulie 2021 au reprezentat cea mai recentă demonstrație a importanței evaluării și gestionării riscurilor de inundații, pentru a proteja viețile, mijloacele de subzistență și mediul înconjurător. Pactul verde european subliniază că este important ca Europa să se adapteze la efectele schimbărilor climatice și să-și îndeplinească celelalte obiective esențiale vizând mediul.

Statelor membre li s-a solicitat să raporteze cu privire la actualizările pe care le-au efectuat primelor lor hărți ale zonelor cu pericol de inundații și hărți ale zonelor cu risc de inundații până în decembrie 2019. Obiectivul este de a menține hărțile adecvate scopului și de a reduce consecințele negative ale inundațiilor asupra sănătății umane, asupra mediului, patrimoniului cultural și activității economice.

Termenul pentru informarea Comisiei cu privire la revizuire și actualizare a expirat în martie 2020. Întrucât Comisia nu a primit nicio informație cu privire la acest proces din partea Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, Luxemburgului, României și Slovaciei, Comisia a decis să trimită acestor state membre scrisori de punere în întârziere. Cele șapte state membre au de acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoare și pentru a remedia deficiențele semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.