Acasă Politic Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

 163447 – 11022022 – Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău. „Drumul nostru spre Europa trece prin România”, a subliniat la rândul său premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Nicolae Ciucă a afirmat că autoritățile de la Chișinău au cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România.

„În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al dumneavoastră. Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles, iar sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul român a menționat și situația din Ucraina.„Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate. Asistăm la o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistența conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană.

Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate.

Ședința comună de guvern de astăzi (vineri – n.r.), precum și pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea, stabilității și securității Republicii Moldova. Contextul complicat de securitate îndeamnă totodată la măsuri coerente și ample de întărirea rezilienței statului în fața posibilelor amenințări care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilității lor care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze”, a spus Nicolae Ciucă.

„Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt”, a spus la rândul său premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, la începutul ședinței comună a guvernelor de la București și Chișinău: „Drumul nostru spre Europa trece prin România”.

„România a fost un susținător constant al cetățenilor noștri, indiferent de inconsecvența politică care a caracterizat, din păcate, viața publică din Republica Moldova în ultimii ani. Însă acum avem o oportunitate istorică atât la București, cât și la Chișinău. Există guvernări care au perspectiva unei stabilități de durată pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră, inclusiv a unor proiecte pe termen lung, precum securitatea energetică. Anul trecut, în marja vizitei președintei Maia Sandu la București, cei doi miniștri ai afacerilor externe au semnat foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România și nu știu câtă lume chiar credea că peste doar două luni vom putea veni în fața oamenilor cu vestea bună, că multe din angajamentele asumate atunci vor fi transpuse în realitate. Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt”, a declarat Natalia Gavrilița la începutul ședinței comună de guverne ale Republicii Moldova și României.

Ea a afirmat că, „poate cea mai bună veste” pe care o poate anunța este că la finalul ședinței va fi semnat acordul inter-guvernamental privind implementarea unui program de asistență în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României.

„Este un instrument foarte generos de care vor beneficia comunitățile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne dorim să creștem calitatea vieții îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, fie că e vorba de drumuri, școli sau rețele de alimentare cu apă. Aceste investiții vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităților, vor genera locuri de muncă și astfel sperăm că oamenii să înceapă să creadă din nou în perspectivă de a își construi un viitor aici acasă. Pentru că tot aminteam mai devreme despre fundamentul relației noastre, comunitatea de limbă, cultură, istorie se cuvine să-mi întâlnesc că o parte din cele 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a reabilita instituții culturale sau pentru proiecte mass-media, consolidând astfel convergența între spațiile culturale și mediatice de pe cele două maluri”, a adăugat Gavrilița.

Ea a menționat și reducerea tarifelor de roaming: „Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un asemenea acord cu un stat membru al Uniunii Europene, iar beneficiile acestui acord se vor resimți în buzunarul fiecărui cetățean care va trece Prutul la rude, la cumpărături sau în scop turistic. De asemenea, vreau neapărat să menționez că vom semna acordul privind construcția unui pod rutier la Ungheni, care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-am dori să fie cândva o zonă metropolitană transfrontaliere Iași Ungheni. Drumul nostru spre Europa trece prin România”. Sursa: digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.