Acasă Externe Agenda Europeana UE investește peste 110 milioane de euro în proiecte LIFE pentru mediu...

UE investește peste 110 milioane de euro în proiecte LIFE pentru mediu și climă în 11 țări

DISTRIBUIȚI

 163534 – 18022022 – Comisia Europeană anunță o investiție de peste 110 milioane de euro în proiecte integrate ale programului LIFE pentru protecția mediului și a climei, selectate în urma unei cereri de propuneri derulate în 2020. Prin această finanțare se vor sprijini noi proiecte majore din domeniul mediului și al climei în 11 țări ale UE – Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia și Slovenia. Proiectele contribuie la o redresare verde în urma pandemiei de COVID-19 și sprijină îndeplinirea obiectivelor înscrise în Pactul verde european de a face ca UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și de a reduce poluarea la zero până în 2050. Acestea sunt exemple de acțiuni prin care se vor îndeplini principalele obiective înscrise în Pactul verde european din cadrul Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030 și al Planului de acțiune al UE pentru economia circulară.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans: ”Nu este timp de pierdut atunci când este vorba de criza climatică, de cea a biodiversității și de cea a poluării. Programul LIFE oferă sprijin direct pentru proiecte din întreaga UE, țări și regiuni întregi putând astfel să își protejeze și să își refacă natura. Natura este cel mai mare aliat al nostru și trebuie să avem grijă de ea pentru ca ea să poată avea grijă de noi. Felicit toate proiectele selectate astăzi”.

Comisarul pentru Mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius: ”Proiectele integrate din cadrul programului LIFE reprezintă unul dintre principalele instrumente pentru ca tranziția verde să devină realitate prin realizarea unor schimbări specifice pe teren. Prin intermediul acestor proiecte, statele membre își pot înverzi economiile, își pot reface natura și biodiversitatea și își pot îmbunătăți reziliența. Aștept cu interes beneficiile pe care această investiție le va aduce atât în cele 11 țări, cât și în afara granițelor lor. Proiectele integrate le permit statelor membre să grupeze surse suplimentare de finanțare din partea UE, de exemplu fonduri agricole, structurale, regionale și de cercetare, precum și fonduri naționale și investiții din partea sectorului privat. Per ansamblu, se preconizează că cele 11 proiecte vor atrage fonduri complementare în valoare de peste 10 miliarde de euro, multiplicându-se astfel semnificativ resursele alocate în prezent, pentru a aduce schimbări reale pe teren”.

Transformarea în realitate a obiectivelor înscrise în Pactul verde

Conservarea naturii: Un proiect din Franța va introduce măsuri de stopare a declinului biodiversității și de inversare a acestei tendințe în regiunea Grand Est, de exemplu prin crearea a trei zone forestiere pilot. Un alt proiect va atenua efectele negative ale activităților umane ce amenință biodiversitatea marină și costieră a Finlandei, prin monitorizarea și îmbunătățirea gestionării rețelei naționale de zone marine protejate. Aceste proiecte vor contribui la realizarea Strategiei UE în domeniul biodiversității pentru 2030.

Aer curat: Un proiect din Polonia va pune în aplicare măsuri de îmbunătățire a calității generale a aerului în regiunea Silezia – regiune în care poluarea aerului are unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa – prin înlocuirea instalațiilor de mici dimensiuni de încălzire a locuințelor pe bază de combustibili solizi cu alternative mai puțin poluante. Acest proiect contribuie la îndeplinirea obiectivelor UE pentru 2030 privind emisiile de gaze cu efect de seră și la Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării.

Gestionarea deșeurilor: În Cipru, un proiect va viza îmbunătățirea infrastructurii și a sistemelor de colectare a deșeurilor reciclabile și biodegradabile. În Letonia, accentul se va pune pe îmbunătățirea colectării separate a deșeurilor și a reutilizării deșeurilor urbane. În Danemarca, un proiect se va axa pe prevenirea generării de deșeuri și pe instituirea unui cadru de reglementare mai bun privind deșeurile. Proiectul din Slovenia vizează, printre alte acțiuni, o mai bună rată de reciclare a deșeurilor nepericuloase provenite din activități de construcție și demolări. În total, patru proiecte se vor axa pe prevenirea generării de deșeuri și pe recuperarea resurselor, contribuind la îndeplinirea obiectivelor înscrise în Planul de acțiune al UE pentru economia circulară și în Directiva-cadru privind deșeurile.

Atenuarea schimbărilor climatice: Finanțarea LIFE va ajuta Lituania să își atingă obiectivele stabilite în planul său național privind energia și clima, inclusiv cele privind clădiri mai eficiente, o mobilitate care nu dăunează climei, o industrie care economisește energie și achiziții publice verzi consolidate. În Estonia vor fi create diverse instrumente și soluții pentru renovările aprofundate ale unor clădiri din trei orașe, care să poată fi ulterior reproduse în alte orașe din Estonia și în alte state membre și să poată sprijini Strategia UE privind valul de renovări.

Adaptarea la schimbările climatice: În Țările de Jos, finanțarea LIFE va contribui la stimularea acțiunilor de adaptare la schimbările climatice în mai multe sectoare: gestionarea apei, infrastructură, agricultură, natură, sănătate și amenajarea teritoriului/urbanism. Un proiect în regiunea Moravia-Silezia din Cehia va spori reziliența regiunii la schimbările climatice, va îmbunătăți calitatea mediului și va sprijini dezvoltarea durabilă. Ambele proiecte vor urmări îndeplinirea obiectivelor incluse în Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.