Acasă Economie UE și SUA anunță că mai multe bănci rusești vor fi tăiate...

UE și SUA anunță că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT. Restricții asupra rezervelor Băncii Centrale a Rusiei

DISTRIBUIȚI

163668 – 27022022 – Mai multe bănci rusești vor fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.

Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare.

Țările semnatare „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se mai arată în declarația comună, citată de Digi 24.

SWIFT sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial” este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, fiind un element cheie în facilitarea comerțului internațional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Astăzi, peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări sunt conectate la acest sistem, ce poate fi înțeles asemenea unui simplu sistem de email ce permite transmiterea de mesaje sigure între membrii rețelei. În medie, circa 40 de milioane de mesaje sunt transmise zilnic în acest sistem.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.