Acasă Cultura/Media 20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei

20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei

DISTRIBUIȚI

163970 – 20032022 – La 20 martie 1970 au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, 21 de state şi de guverne semnând convenţia de înfiinţare a acestei organizaţii interguvernamentale fondate pe baza unui numitor comun: folosirea limbii franceze.

Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

România a obținut statutul de observator în anul 1991, pentru ca doi ani mai târziu să devină membru cu drepturi depline al OIF. Anual, la 20 martie, începând din 1998, țările membre ale OIF celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diferite manifestări culturale, evenimentul apărând în 1998.

Instituțiile din subordinea Ministerului Culturii celebrează anul acesta Ziua Internațională a Francofoniei prin proiecții de filme franțuzești premiate, conferințe, concerte, spectacole sau expoziții, care vor avea loc duminică, 20 martie, dar și luni, 21 martie, unele fiind derulate în mediul online, anunță Ministerul Culturii.

 

20 martie, Muzeul Țăranului Român vă invită la producții franțuzești sau coproducții prezentate în programul cinematografului Studio Horia Bernea, după următorul program:

  • 16:00hParis, Arondismentul 13 (Les Olympiades), un film de Jacques Audiard, 2021 – Festivaluri și premii: Cea mai bună coloană sonoră (Rone) la Cannes 2021, 5 nominalizări la Premiile César 2022;
  • 18:00h – Anette, un film de Leos Carax, 2021, coproducție Franța, Mexic, SUA, Elveția, Film deschidere Cannes 2021;
  • 20:45h – Mami (Petite Maman), un film de Céline Sciamma, 2021, Premiera internațională în cadrul Festivalului de Filme de la Berlin 2021.

20 martie, ora 18:30h, Opera Națională Bucureșt – „Giselle”, de Adolphe Charles Adam, dirijor Ciprian Teodorescu

În distribuția spectacolului se vor regăsi o mare parte dintre balerinii refugiați din Ucraina, cărora recent li s-au întocmit contracte de colaborare cu opera bucureșteană.

Premiera spectacolului de balet Giselle a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Data apariției acestui balet marchează una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic.

Adolphe Adam este un muzician prin excelență dansant, ca dovadă numărul mare de balete pe care le-a compus. Muzica baletului Giselle este în întregime originală, lucru rar pentru epoca sa, cînd toți compozitorii de gen se inspirau din Haydn și Mozart.

Teatrul Național București dedică două evenimente celebrării Zilei Internaționale a Francofoniei, după cum urmează:

  • 20 martie, ora 20:00, TNB, Sala Pictura, „Adio, domnule Haffman”, de Jean-Phillipe Daguerre

Amestec de ficțiune și realitate istorică, spectacolul este un melanj de mici istorii intime și geopolitică, o poveste care începe în 1942 și se termină în zilele noastre, având în centrul său dispariția unui tablou de Henri Matisse. Confiscat de naziști și considerat pierdut pe vecie, tabloul „Femeie șezând” s-a reîntors acasă după mai bine de 70 de ani.

„Adio, domnule Haffmann” este deopotrivă o pagină de istorie și o poveste surprinzătoare de viață, o dramă cu accente comice și de suspans, în interpretarea actorilor Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Alexandra Sălceanu, Emilia Popescu și Andrei Finți.

  • 21 martie 2022, TNB găzduiește în Sala Pictură conferința Francofonie, Antreprenoriat și Leadership Francofon în România, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei lnternaționale a Francofoniei. Organizatorul este Asociația Femeilor Francofone pentru Inovare, Antreprenoriat și Știință – ASOFFIAS în parteneriat cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez, Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique (CIFRA)/UNESCO, France Alumni România, EDISON – Cluburi și Comunități de Antreprenoriat și Tehnologie, La French Tech România, Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare, lnstitutul de Științe Spațiale. Susținători: Patronatul pentru Cercetare și Inovare. Moderatorul evenimentului este domnul Dr. Tudorel Popescu.

20 martie, ora 19:00, Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria Regală va găzdui Concertul de muzică barocă franceză și muzică veche românească.

Muzeul Național de Artă a României și Asociația Antiqva vă invită la un concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE și a formației Trei parale, în Sufrageria Regală. Prilejuit de Ziua Internațională a Francofoniei, concertul propune un dialog intercultural româno-francez pe coordonate muzicale.

20 martie, Biblioteca Națională a României vă invită la expoziția de carte Voci românești în exil la Paris, constând într-o selecție de documente aflate în colecția curentă a instituției, cărți ce aparțin unor autori români care au luat calea exilului în perioada comunistă și ale căror scrieri au fost influențate de literatura franceză.

ONLINE 

20 martie, Corul Național de Cameră „Madrigal” Marin Constantin prezintă pe platformele proprii de social media înregistrări audio-video cu piese scrise de compozitori francezi din perioada Renașterii.

20 martie, ARTEXIM prezintă pe website-ul Festivalului Internațional „George Enescu” (www.festivalenescu.ro) un fragment din unul dintre cele două concerte susținute de Opera Națională a Franței, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru. Lucrarea difuzată face parte din repertoriul francez Maurice Ravel – La Valse sau Daphnis și Chloé, Suita nr. 2.

Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului George Enescu este și directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, ansamblu fanion al culturii muzicale franceze.

20 martie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va publica pe pagina de Facebook un film follow-up al unei activități de tip atelier care a avut loc în anul 2019 – En français s’il vous plaît! Atelierul „Întâlniri francofone: Broderie, tradiții și antreprenoriat”.

Proiectul a fost inițiat și organizat de Biroul regional al Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa centrală și de Est (BRECO), având ca parteneri: Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» București, Rețeaua Francofonă pentru Antreprenoriat Feminin (REFEF), Delegația generală Wallonie Bruxelles, SeriousEvo, Velvetique Communication.

Atelierul a avut tema „Vivre Ensemble” («Să trăim împreună») și a reunit femei pasionate de broderie din zece țări francofone din Europa, cu scopul consolidării spiritului de colaborare antreprenorială și a spiritului de comunitate al femeilor francofone. Broderiile create de cele 22 de participante au fost expuse în cadrul unei expoziții temporare.

20 martie, Muzeul Național Peleș prezintă, pe platformele social media, documentarul ,,La verrerie parlante dans les châteaux royaux de Sinaia.

În colecția Muzeului Național Peleș, sticlăria franceză deține un loc de frunte. Talentul și inventivitatea sticlarilor francezi, adăugate unei foarte bune stăpâniri a cunoștințelor tehnice, situează sticlăria franceză în avangarda acestei arte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.