Acasă Life  23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

 23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

DISTRIBUIȚI

  164021 – 23032022 – Fenomenele extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense în multe părți ale lumii, ca urmare a schimbărilor climatice. Mulți dintre noi suntem expuși mai mult ca oricând multiplelor pericole asociate, care evoluează ele însele ca urmare a creșterii populației, urbanizării și degradării mediului.

Prognozele despre cum va fi vremea nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impact care informează publicul despre ceea ce va face vremea sunt vitale pentru a salva vieți și mijloace de trai. Cu toate acestea, o persoană din trei nu are acces în mod adecvat la sistemele de avertizare timpurie.

O mai bună coordonare între serviciile meteorologice și hidrologice naționale, autoritățile de gestionare a dezastrelor și agențiile de dezvoltare este fundamentală pentru o mai bună prevenire, pregătire și răspuns.

COVID-19 a amplificat provocările cu care se confruntă societatea și a slăbit mecanismele de adaptare. Pandemia a evidențiat, de asemenea, că, în lumea noastră interconectată, trebuie să avem o abordare transfrontalieră cu adevărat multi-hazard, pentru a face progrese către obiectivele globale privind acțiunea climatică, reducerea riscului de dezastre și dezvoltarea durabilă.

A fi pregătit și capabil să acționezi la momentul potrivit, la locul potrivit, poate salva multe vieți și poate proteja mijloacele de trai ale comunităților de pretutindeni, atât acum, cât și în viitor.

Astăzi suntem mai buni ca niciodată în a salva vieți. Supercalculatoarele și tehnologia prin satelit au facilitat progrese uriașe în capacitatea noastră de prognoză și apariția unor servicii adaptate utilizatorului, susținute de decenii de cercetare. Inteligența artificială completează acum ingeniozitatea umană. Există o coordonare internațională, regională și națională mai puternică, însoțită de mobilizarea activă a comunității. Alertele de pe telefonul mobil și aplicațiile meteo ajung chiar și în zonele îndepărtate.

La nivel mondial, bilanțul morților a scăzut de la un deceniu la altul – de la peste 50.000 de decese în medie pe an în anii 1970 la mai puțin de 20.000 în anii 2010. Anii 1970 și 1980 au raportat o medie de 170 de decese asociate pe zi. În anii 1990, acea medie a scăzut cu o treime, până la 90 de decese asociate pe zi, apoi a continuat să scadă în anii 2010 la 40 de decese asociate pe zi.

Ziua Meteorologică Mondială, 23 martie 2022, are, așadar, tema Avertizare timpurie și acțiune timpurie și subliniază importanța vitală a informațiilor hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de dezastre.

Ziua Mondială a Meteorologiei marcheză activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile.

Pe 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenția ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Un an mai târziu, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice. Sursa:stiri.tvr.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.