Acasă Externe Agenda Europeana Ajutor macrofinanciar pentru Republica Moldova

Ajutor macrofinanciar pentru Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

 164043 – 24032022 – Parlamentul European a fost de acord să furnizeze Republicii Moldova 150 de milioane EUR sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă.

Eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei de a acorda asistență guvernului pentru stabilizarea situației economice a țării cu 558 de voturi pentru, 20 împotrivă și 10 abțineri. Cele 120 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și 30 de milioane EUR sub formă de granturi vor fi plătite în trei tranșe până în 2024 (prima tranșă fiind programată pentru această vară).

Pentru ca banii să fie plătiți, Republica Moldova trebuie să demonstreze progrese semnificative în punerea în aplicare a unui program macroeconomic instituit de Fondul Monetar Internațional (FMI). De asemenea, trebuie să pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie semnate împreună cu UE pentru a recupera, printre altele, activele pierdute în urma fraudei bancare din 2014, pentru a reforma gestionarea finanțelor publice, sectorul justiției, achizițiile publice și pentru a îmbunătăți drepturile lucrătorilor.

Guvernul Republicii Moldova orientat spre reformă, instituit de aproape un an, a început să lucreze la buna guvernanță și la justiție și a intensificat lupta împotriva corupției, constată eurodeputații. Cu toate acestea, economia Moldovei a fost afectată de pandemia de COVID-19 și de seceta din vară care au dus la contractarea economiei țării cu 7%, situație care a fost exacerbată de un litigiu privind gazele naturale cu Gazprom din Rusia în 2021.

Parlamentul a adoptat, de asemenea, în această sesiune plenară Acordul dintre UE și Republica Moldova privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în Republica Moldova.

Context

Republica Moldova este acoperită de politica europeană de vecinătate și, prin urmare, este eligibilă pentru asistență macrofinanciară. Începând din 2010, UE a furnizat Moldovei 190 de milioane EUR prin intermediul acestui tip de asistență.

FMI a identificat faptul că, pentru 2022, Republica Moldova are un deficit de 480 de milioane USD (440 de milioane EUR) în ceea ce privește nevoile sale de finanțare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.