Acasă Externe Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului anunță că până astăzi, războiul din...

Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului anunță că până astăzi, războiul din Ucraina a făcut 1.123 de victime în rândul civililor. Majoritatea sunt din regiunile Donețk și Lugansk

DISTRIBUIȚI

163784 – 062032022 – Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a anunțat astăzi, 6 martie, că din data de 24 februarie, ora 4:00, când a început atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, până la în 5 martie 2022 (ora 24:00, ora locală), Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 1.123 de victime civile în țară, între care 364 de morți (74 bărbați, 42 femei, 8 băieți și 4 fete, precum și 13 copii și 223 adulți al căror sex nu este încă cunoscut) și 759 de răniți (67 bărbați, 48 femei, 11 fete, și 2 băieți, precum și 28 de copii și 603 adulți al căror sex nu este încă cunoscut).

Cele mai multe victime au fost înregistrate în regiunile Donețk și Lugansk – 503 victime (88 morți și 415 răniți), iar în teritoriul controlat de – 374 de victime (65 de morți și 309 de răniți).

În teritoriile controlat de autoproclamatele „republici” au fost înregistrate 129 de victime (23 de morți și 106 de răniți), în timp ce în alte regiuni ale Ucrainei (orașul Kiev și regiunile Cerkași, Cernihiv, Harkiv, Herson, Kiev, Mykolaiv, Odesa, Sumi, Zaporijia și Jytomyr), care erau sub controlul guvernului când au avut loc victime – 620 de victime (276 de morți și 344 răniți)

În majoritatea cazurilor de victime civile este vorba de folosirea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și rachete și lovituri aeriene.

OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, mai ales pe teritoriul controlat de Guvern și mai ales în ultimele zile, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc confruntări intense a fost întârziată și multe rapoarte urmează să fie coroborate. Spre exemplu, în orașul Volnovakha s-a vorbit despre sute de victime civile, dar cifrele nu au fost încă actualizate, deci nu sunt incluse în statisticile prezentate astăzi. 

OHCHR a luat act de raportul Comisarului Parlamentului Ucrainean pentru Drepturile Omului, conform căruia, în 6 martie, la ora 12:00 (ora locală), un număr de 38 de copii au fost uciși și 71 răniți. OHCHR ia notă, de asemenea, un raport al Poliției Naționale din regiunea Harkov, conform căruia, în 5 martie, la ora 10 dimineața (ora locală), numărul total al victimelor civile în regiunea Harkiv a fost de 126 de morți (121 de adulți și 5 copii) și de 312 de răniți.

OHCHR precizează că această actualizare include și victime civile din perioada anterioară zilei de 5 martie.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina

Din 2014, OHCHR documentează victimele civile în Ucraina. Rapoartele se bazează pe informații pe care Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU) le-a colectat prin interviuri cu victimele și rudele acestora, martori, analiza materialului de coroborare partajat confidențial cu HRMMU, înregistrări oficiale, documente open-source, materiale foto și video, înregistrări și rapoarte criminalistice, materiale de cercetare penală, acte judiciare, rapoarte ale organizațiilor neguvernamentale internaționale și naționale, rapoarte publice ale organelor de drept și ale actorilor militari, date de la unitățile medicale și autoritățile locale. Toate sursele și informațiile sunt evaluate pentru relevanța și credibilitatea lor și verificate încrucișat cu alte informații. În unele cazuri, coroborarea poate dura timp.

Din 24 februarie 2022, în contextul acțiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, HRMMU nu a putut să viziteze locurile incidentelor și să intervieveze victimele și martorii, fiind folosite, pe scară largă toate celelalte surse de informații, inclusiv persoanele de contact și partenerii HRMMU din locurile în care au fost înregistrate victime civile. Statisticile prezentate în această actualizare se bazează pe înregistrările individuale ale victimelor civile pentru care a fost îndeplinit standardul de probă „motive rezonabile de a crede”, și anume în cazul în care, pe baza unor informații verificate, un observator ar avea motive rezonabile să creadă că accidentul a avut loc așa cum este descris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.